Erfpachtconstructie+goed+voor+bedrijven
Achtergrond
© Natures Green Group

Erfpachtconstructie goed voor bedrijven

De erfpachtconstructie die door de provincie Limburg is geïntroduceerd, pakt goed uit. Zo heeft Nature's Green Group, het bedrijf van Hugo en Rob Bakker in het Noord-Limburgse glastuinbouwgebied Siberië, onlangs zijn nieuwe kas in gebruik genomen.

De groei van het bedrijf Nature's Green Group kwam mede tot stand via een erfpachtconstructie met de provincie. Door de nieuwe kas breidt het bedrijf uit met 5,6 hectare. Deze uitbreiding levert bovendien 25 nieuwe banen op.

De constructie houdt in dat de provincie de grond koopt waarop de kas is gebouwd. De grond wordt vervolgens voor bepaalde tijd verpacht aan de ondernemer. Gedurende de looptijd van de erfpacht heeft de ondernemer de mogelijkheid de gronden van de provincie te kopen.

Het is overigens de tweede keer dat de provincie een glastuinbouwbedrijf helpt via een erfpachtconstructie.
'Zulke constructies zijn goed voor de ondernemer en daarmee ook goed voor de economie en werkgelegenheid', zegt gedeputeerde Twan Beurskens van de provincie Limburg.

Vaak is het voor bedrijven lastig om zelf de grond te kopen

Twan Beurskens, gedeputeerde van de provincie Limburg

Agrarische ontwikkeling

'Daarnaast is het van belang dat niet alleen de logistiek en maakindustrie groeien, maar juist ook de agrarische sector. Zeker in het glastuinbouwgebied Siberië, waar al veel gebeurt, is de groei van Nature's Green Group een mooi voorbeeld van de agrarische ontwikkelingen in Noord-Limburg.'

Ook wethouder Paul Sanders van de gemeente Peel en Maas is blij met de erfpachtconstructie. 'Wij zijn blij met het initiatief van de ondernemer en de steun vanuit de provincie. De glastuinbouw is in Peel en Maas een belangrijke sector die voor veel werkgelegenheid zorgt.'

Hugo en Rob Bakker, eigenaren van Nature's Green Group, hebben de samenwerking met de Provincie Limburg als zeer positief ervaren. 'Daar zijn we heel tevreden over', zegt Rob Bakker.

'Met de provincie kregen we een betrouwbare partner om ons glastuinbouwbedrijf op een duurzame manier verder te ontwikkelen. Wij zijn dan ook blij dat we onze bedrijfsvoering nu nog efficiënter kunnen opzetten.'
De focus van Nature's Green Group ligt op het duurzaam en efficiënt produceren van komkommers en tomaten onder de best mogelijke arbeidsomstandigheden.

Aanjagen

Eind 2017 besloot de provincie Limburg in totaal 100 miljoen euro te investeren in het kopen van bedrijfskavels, om de gekochte grond daarna in erfpacht uit te geven. Het gaat vooral om gronden voor tuinbouw, logistieke centra en toerisme.
De provincie koopt pas grond als een bedrijf zich daadwerkelijk wil vestigen in een gebied. Daarmee is volgens de gedeputeerde het risico beperkt.

'Vaak is het voor bedrijven lastig om zelf de grond te kopen, omdat banken daar niet in willen investeren', aldus Beurskens. 'Daarom doen wij dat.'

Bedrijven betalen een vergoeding aan de provincie voor de erfpacht. Ze hoeven de grondprijs niet in een keer op tafel te leggen. 'Dat geld kunnen ze gebruiken voor gebouwen, machines en mensen.' Ook moeten de investeringen extra werkgelegenheid opleveren.

Financieel interessant

Financieel is de constructie ook interessant, omdat de provincie een jaarlijkse vergoeding krijgt. Desondanks wil gedeputeerde Ger Koopmans van financiën dat bedrijven de gronden snel weer overnemen van de provincie.

'Dan kunnen we dat geld weer gebruiken voor erfpachtconstructies met nieuwe bedrijven', aldus Koopmans.

Van de 100 miljoen euro die de provincie wil investeren, is al 44,2 miljoen euro uitgegeven. Zo heeft de provincie ook gronden in de haven van Wanssum in erfpacht uitgegeven, naast die in glastuinbouwgebied Siberië.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer