Proefproject+op+boerengrond+bij+Drunense+duinen
Nieuws
© The Weather Makers

Proefproject op boerengrond bij Drunense duinen

Jos van Esch, melkveehouder te Helvoirt, is een van de twaalf boeren die al vele jaren gemeentegrond pacht vlak bij de Loonse en Drunense duinen. Een groep ingenieurs, The Weathermakers, heeft plannen met dit gebied, De Margriet.

De Margriet kent lichte zandgrond dat snel verdroogt of wegwaait. Met een minimale hoeveelheid meststoffen probeert Van Esch hier een maximale hoeveelheid mais van het land te halen. 'Omdat we telkens voor één jaar pacht krijgen, heeft investeren in de grond weinig zin', zegt hij.

Hoe anders was het vijftien jaar geleden. Met medewerking van de gemeente en het boerennetwerk Duinboeren kon Van Esch bloemenranden zaaien en granen telen. Goed voor bijen, biodiversiteit en de ontwikkeling van de bodem. 'Tot de nieuwe gemeenteraad besloot de pachtprijzen te verhogen', schetst Henk Antonissen, agrarisch adviseur van De Duinboeren. 'Boeren kunnen nu weinig anders dan zo efficiënt mogelijk telen.'

The Weather Makers hebben hun oog laten vallen op De Margriet. Het biedt volgens Maddie Akkermans een uitgelezen kans om natuurbeheer en duurzaam boeren te combineren met watervraagstukken, zoals waterberging.

Grond binnen tien jaar rendabel

Akkermans denkt dat de gronden binnen tien jaar rendabel zijn voor boeren, zeker als ze een bijdrage krijgen voor de verschillende waarden die ze aan het land toevoegen. 'Denk aan het verbeteren van de waterkwaliteit, biodiversiteit, absorptie van zonne-energie en opname van CO2. Belangrijk is ook dat we alle resultaten meten en inzichtelijk maken. En de boeren, als beheerders van het land, zijn voor ons prioriteit nummer 1.'

Volgens Antonissen duurt het tien tot vijftien jaar om de bodem in De Margriet op te bouwen met voldoende organische stof. Hij hoopt dat de gemeente een langjarige pacht wil afspreken met de Duinboeren, die voldoende financiële ruimte laat om in de grond te investeren.

Duinboeren en The Weather Makers vinden elkaar in het toekomstperspectief voor het gebied De Margriet. Met akkerbouw, kleinschalige veehouderij, poelen, natuur, een fietspad en wellicht een educatiecentrum.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer