Verplichte+partijaangifte+voor+Vaste+Planten+naar+Amerika
Nieuws
© Archief

Verplichte partijaangifte voor Vaste Planten naar Amerika

Partijaangifte is voor de gewassen vaste planten, Freesia en Nerine vanaf 2017 verplicht als zij geëxporteerd worden naar Amerika en Canada. Daar wijst de NAKtuinbouw op.

Alleen een perceelsaangifte voor USA en/of Canada accepteert USDA, NVWA en Naktuinbouw niet meer. Bedrijven die via het PSI-systeem exporteren op USA en/of Canada moeten dit jaar verplicht op partijniveau teeltaangifte doen. Bedrijven hebben namelijk een uniek partijnummer (certificaatnummer) nodig voor de export.

Door strengere eisen vanuit derde landen (landen buiten de EU) is teeltregistratie per partij steeds belangrijker. De verwachting is dat dit in de toekomst nog verder toeneemt. Bij teelt voor export buiten de EU raadt Naktuinbouw aan om dit per partij te doen.

Ketenregister

Naktuinbouw keurt de partijen en voorziet deze van informatie die (in een later stadium) voor het Ketenregister van belang zijn. Hierdoor weten telers zeker dat de partijen zowel binnen als buiten de EU kunnen worden verhandeld.

Afnemers die gebruik maken van het Ketenregister vragen om een partijnummer. 'In dat geval is teeltaangifte per partij zeker aan te raden. Ongeacht of de partij uiteindelijk binnen of buiten de EU wordt afgezet', aldus NAKtuinbouw.

Deze manier van keuren neemt Naktuinbouw al mee in de standaardkeuring. Hier zijn geen extra keuringskosten aan verbonden. Als een partij wordt afgekeurd, dan geldt dat alleen voor de betreffende partij.

Bestemming

Hebben de planten nog geen definitieve bestemming? Houd er dan rekening mee dat de toekomstige koper(s) deze misschien wel wil(len) exporteren naar de USA en of Canada, luidt het advies van NAKtuinbouw.

'Doe in dergelijke gevallen altijd teeltaangifte per partij. Het materiaal is anders niet USA/Canada-geschikt en kan het ook niet meer worden. Het is als bedrijf goed om naar de gehele keten en verder dan alleen het eigen afleveradres te kijken. Dit voorkomt onnodige stagnatie bij export.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer