Brabant ondersteunt vrijwillige verplaatsing

Boeren met grond in Natuurnetwerk Brabant (NNB) met onvoldoende mogelijkheden hun bedrijf te ontwikkelen, kunnen met subsidie van de provincie het bedrijf verplaatsen naar een locatie met meer perspectief.

Brabant+ondersteunt+vrijwillige+verplaatsing
© VidiPhoto

Provincie Noord-Brabant stelt 2 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om maximaal 500.000 euro per verplaatsing. De provincie verwacht dat daarmee het verplaatsen van ongeveer zes bedrijven mogelijk wordt.

De hoogte van de subsidie voor een bedrijf hangt af van de hoeveelheid nieuwe natuur die in het NNB wordt gerealiseerd door de verplaatsing. Een van de voorwaarden die de provincie stelt, is dat van de grond van het bedrijf minimaal 10 hectare nieuwe natuur oplevert. Een andere voorwaarde is dat de bedrijfslocatie die wordt verlaten een bestemming krijgt die past bij het gebied.

Kostenvergoeding

De kosten die een ondernemer maakt, worden in zijn geheel of voor 40 procent vergoed. Dit hangt af van de aard van die kosten.

De provincie gaat de bij haar bekende bedrijven met grond in het NNB rechtstreeks benaderen. Ook heeft de provincie een aantal agrarische adviseurs op de hoogte gesteld die boeren kunnen begeleiden met hun aanvraag.

Snel plannen maken

Ondernemers kunnen de subsidie aanvragen van 1 oktober 2018 tot 14 januari 2019. ZLTO raadt boeren aan snel in actie te komen. 'Er komt veel bij kijken', zegt Jos van den Heuvel, agrarisch vastgoedadviseur bij ZLTO. Hij benadrukt dat het om vrijwillige verplaatsing gaat en dat de regeling losstaat van het provinciale veehouderijbeleid dat vorig jaar van kracht werd.

ZLTO heeft jarenlang gepleit voor een oplossing voor agrariërs die op hun locatie in het natuurnetwerk onvoldoende mogelijkheden hebben om hun bedrijf te ontwikkelen. Van den Heuvel: 'Een financiële tegemoetkoming is voor veel van deze ondernemers noodzakelijk om elders hun bedrijf voort te kunnen zetten.'

Voorrangscriteria

Blijkt na 14 januari 2019 dat er meer subsidie is aangevraagd dan het uitgetrokken budget, dan bepaalt de provincie welke aanvraag voorrang krijgt. De criteria hiervoor hangen samen met het belang van de te realiseren nieuwe natuur en eventueel de efficiëntie van het project.

Voor de realisatie van de natuur kunnen agrariërs gebruikmaken van de mogelijkheden die het Groenontwikkelfonds Brabant biedt. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door Stimulus Programmamanagement. Deze organisatie heeft alle informatie beschikbaar op haar website.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
Meer weer