Stimulering tijdelijke natuur mag onkruiddruk niet verhogen

Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland roept gemeentelijke bestuurders op om bij de coalitievorming na de verkiezingen ook ruimte te laten voor beleid om tijdelijke natuur op braakliggende terreinen te realiseren.

Stimulering+tijdelijke+natuur+mag+onkruiddruk+niet+verhogen
© Bert Hartman

De milieufederatie heeft na een analyse van terreinen met geplande bestemmingen berekend dat het ontwikkelen van 4.500 hectare extra natuurgebied in Zuid-Holland mogelijk moet zijn. Hiermee zouden bovendien zelfs kosten kunnen worden bespaard.

Provinciaal voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland plaatst kanttekeningen bij de voorstellen van de natuurorganisatie. 'Allereerst vind ik 4.500 hectare een behoorlijke oppervlakte die ik niet zomaar bij elkaar gesprokkeld zie worden.'

Onkruiden

Daarnaast moet er volgens de landbouwvoorman kritisch worden gekeken naar het overwaaien van onkruidzaden naar agrarische percelen. 'Nu al hebben verschillende afdelingen pittige gesprekken met gemeenten over de negatieve effecten van nalatigheid in het beheer van openbare stroken grond en bermen langs dorpen en steden, en de hogere onkruiddruk die dit met zich meebrengt.'.

Afdelingen hebben pittige gesprekken met gemeenten

Arie Verhorst, provinciaal voorzitter van LTO Noord Zuid-Holland

Dergelijke effecten zullen er straks ook komen als op braakliggende terreinen de boel de boel wordt gelaten, voorspelt Verhorst. 'Het staat haaks op de inspanningen van de landbouwsector om het gebruik van gewasbescherminsgmiddelen drastisch terug te dringen.'

Schraal

Regisseur Ruimtelijke Ordening Susanne Kuijpers van de milieufederatie stelt dat veel braakliggende terreinen die in aanmerking komen voor tijdelijke natuur zijn opgespoten. 'Dat houdt in: schraal en met een schaarse vegetatie van soorten die juist niet voorkomen op terreinen met grond die rijk is aan voedingsstoffen.'

Daarnaast gaat de biodiversiteit volgens Kuijpers hard achteruit en is nog geen 7 procent van het oppervlak van Zuid-Holland natuur. 'Als op de schaarse grond die beschikbaar is voor natuur ook nog beheer uitgevoerd moet worden dat gericht is op het tegengaan van mogelijke belemmeringen van de landbouwproductie, dan brengt dit de biodiversiteitsdoelen alleen maar op nog grotere afstand.'

Gedragscode

De milieufederatie ziet braakliggende terreinen als aantrekkelijk voor dieren en planten. Nieuw in hun ideeën is een gedragscode van het Rijk voor tijdelijke natuur, waarmee vooraf toestemming wordt gegeven voor het verwijderen van beschermde soorten, zodat dit geen belemmering meer vormt om op termijn te mogen bouwen.

Tijdelijke natuur levert volgens de organisatie een grote bijdrage aan de biodiversiteit van Zuid-Holland. En voor omwonenden zorgt het voor een verbeterde kwaliteit van de leefomgeving, zo is de gedachte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer