Kalveren+geblokkeerde+bedrijven+vrijgegeven
Nieuws
© Johan Wissink

Kalveren geblokkeerde bedrijven vrijgegeven

Alle dit jaar geboren kalveren van geblokkeerde I&R-bedrijven zijn vrijgegeven, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De bedrijfsblokkade blijft wel van kracht.

De uitzonderingspositie voor deze kalveren wordt toegekend om dierenwelzijnsproblemen op de bedrijven te voorkomen. De kalveren, die zijn geboren na 1 januari 2018, maken geen onderdeel uit van het onderzoek naar onregelmatigheden met I&R.

• Klik hier voor ons dossier I&R-affaire melkvee

De ontheffing voor dieren geboren na 1 januari 2018 geldt vanaf vandaag. De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zorgen ervoor dat betrokken veehouders via een schriftelijk besluit en een bericht in Mijn RVO.nl' worden geïnformeerd. Daarnaast worden de ontheffingen zo snel mogelijk op dierniveau zichtbaar in het I&R-systeem. Het kan tot na het weekend duren totdat dit voor alle betrokken bedrijven is geregeld.

Uitspraak CBB

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) deed op 3 mei 2018 uitspraak in een voorlopige voorzieningsprocedure. De rechter heeft bepaald dat de bedrijfsblokkade op het betrokken bedrijf terecht is opgelegd, maar dat kalveren die na 1 januari 2018 zijn geboren van het bedrijf verplaatst mogen worden. Door het verlenen van een ontheffing voor alle geblokkeerde bedrijven, worden alle bedrijven nu gelijk behandeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer