Ruim+vierhonderd+melkveebedrijven+nog+geblokkeerd
Nieuws
© Jan van Liere

Ruim vierhonderd melkveebedrijven nog geblokkeerd

Op dit moment zijn nog meer dan vierhonderd rundveebedrijven geblokkeerd vanwege onregelmatigheden in de I&R registratie. Minister Carola Schouten (LNV) heeft dat donderdag in een brief gemeld aan de Tweede Kamer.

Bij ongeveer 190 van deze bedrijven is het wachten nog op aanvullende informatie of een bedrijfsbezoek voordat besloten kan worden of de blokkade wordt opgeheven. De overige herstelmeldingen die in behandeling zijn, betreffen vooral ingewikkelde situaties waarbij de beoordeling meer afstemming vergt en langer duurt.

Daarnaast zijn er volgens het ministerie van LNV nog geblokkeerde bedrijven die geen herstelmelding hebben doorgegeven. Het vrijgeven kan alleen in gang worden gezet als de betreffende ondernemer zelf actie heeft ondernomen. Het zou hierbij met name gaan om ondernemers die dna-onderzoek hebben uitgezet en de uitslag daarvan nog afwachten.

Nu 1.800 bedrijven vrij

Schouten laat weten dat de afgelopen weken 1.800 bedrijven zijn gedeblokkeerd. Dat is inclusief de 100 bedrijven met geïmporteerde vaarzen waarvan de blokkade kort na oplegging is ingetrokken.

De minister geeft aan dat al deze bedrijven het benodigde bewijsmateriaal hebben geleverd voor een juiste registratie in I&R is. Ook de van deze bedrijven afkomstige kalveren die waren geblokkeerd bij afnemers, zijn vrijgegeven.

Ontheffingen

Bij het ministerie zijn 93 verzoeken binnengekomen om ontheffing te krijgen van het verbod op het afvoeren van dieren. Daarvan zijn er tot nu toe 33 gehonoreerd en 36 afgewezen. In 26 gevallen is de hele blokkering opgeven, vijf verzoeken zijn nog in behandeling.

De eerste twee maanden van dit jaar heeft de NVWA ongeveer 12.000 uur besteed aan afhandeling van de onregelmatigheden in de I&R registratie. Schouten wijst erop dat voor het hele jaar 6.500 uur was ingepland voor I&R rund. Het betekent dat de dienst ver over de begroting heen gaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer