Calon%3A+mijn+optreden+in+Nieuwsuur+ging+om+geloofwaardigheid+sector
Nieuws
© Dirk Hol

Calon: mijn optreden in Nieuwsuur ging om geloofwaardigheid sector

'Onze lijn was het verdedigen van de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van de rundveehouderij. Mijn uitspraken over het royeren van leden hadden niets van doen met boeren pesten.' Dat zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, over zijn optreden tijdens de recente I&R-crisis.

Samen met Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO Melkveehouderij, beantwoordde Calon vragen van Nieuwe Oogst over het LTO-optreden in de affaire rond onregelmatigheden in de I&R-registratie. Hun handelwijze en hun uitspraken leidden soms tot pittige kritiek van leden.

Calon legt uit dat hij het als een belangrijke opdracht zag om naar buiten toe duidelijk te maken dat de Nederlandse veehouderij 'zuiver op de graat' wil zijn. 'In het belang van onze exportpositie en met name ook in het belang van de derogatie die na twee jaar intensieve lobby acuut in gevaar kwam.'

Veehouders zijn geen criminelen

'Ik had nadrukkelijk niet de bedoeling om veehouders als criminelen neer te zetten of om te suggereren dat we als LTO-organisatie niet meer achter hen zouden staan. Als die indruk is ontstaan, dan spijt mij dat zeer', aldus Calon.

Meulenbroeks wijst er op dat LTO aanvankelijk geen argumenten had om de aanvankelijke melding van LNV over 'gootschalige fraude' tegen te spreken. 'De overheid zei diepgaand onderzoek gedaan te hebben. Dat werd ons met heel veel stelligheid voorgelegd en dan neem ik dat ook serieus.'

Brief naar Schouten

Toen later duidelijk werd dat het heel wat genuanceerder lag, heeft LTO krachtig gereageerd. Zo ging er een brief naar minister Carola Schouten met de oproep de veehouders niet langer te criminaliseren.

'Die brief bevatte redelijk harde woorden. Daar was men op het ministerie niet blij mee, maar wij vonden dat we de signalen en gevoelens uit het veld moesten doorgeven. Onze boodschap was: stop daar nu mee, dit verdient onze sector niet', alus Meulenbroeks.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer