Magneet+haalt+ijzer+uit+koeienrantsoen
Nieuws
© Trioliet

Magneet haalt ijzer uit koeienrantsoen

Veel koeien raken jaarlijks gewond door het eten van scherpe, metalen voorwerpen die in het rantsoen terecht zijn gekomen. Verschillende magneten in de voermengwagens van Trioliet kunnen deze metalen voorwerpen uit het voer filteren.

Naar schatting raken jaarlijks zo'n twaalfduizend koeien gewond door het eten van zwerfafval dat in hun voer terecht is gekomen. Nog eens vierduizend koeien overlijden als gevolg van scherp-in. Wageningen University & Research deed onderzoek naar de effecten van zwerfafval en kwam tot de conclusie dat scherp-in melkveehouders zo'n 14 miljoen euro per jaar kost door ziektebehandelingen, sterfte en een lagere melkproductie.

Er is een oplossing: magneten in de voermengwagen. Trioliet heeft verschillende magneten in het assortiment: een vijzelmagneet, hangende magneetstaven boven de afvoerband (of -ketting) en een magneetstrip op de uitdoseergoot van de zijdoseerschuif. De magneten kunnen achteraf nog worden aangebracht.

Leed voorkomen

Magneten kunnen veel leed voorkomen, weet melkveehouder Pim Lenferink uit Vriezenveen. Sinds vorig jaar voert hij zijn 135 melkkoeien met een Trioliet-voermengwagen die is voorzien van vijzelmagneten. Hoewel hij van het bestaan niet wist, wees zijn dealer hem op de mogelijkheid om magneten op de vijzels te plaatsen.

Aan de keukentafel toont Lenferink zijn 'vangst': spijkers, prikkeldraad, schroeven en andere metalen voorwerpen. Sommige hebben zeer scherpe randen en zijn zo groot als een balpen. Dat soort voorwerpen kan veel schade aanrichten in de koe.

Elke dag

'Al na een maand hadden we een stuk of dertig voorwerpen verzameld', vertelt de melkveehouder. 'Elke dag haalden we wel scherpe ijzeren delen van de magneet. We waren zo onder de indruk dat we direct ook een magneet op de tweede vijzel hebben laten aanbrengen.'

Hoe de metalen voorwerpen in het voer terechtkomen, blijft voor Lenferink gissen. 'Het kan zwerfafval zijn van langskomende scholieren of automobilisten. Maar we hebben ook wel eens gehoord dat kraaien dit soort voorwerpen oppikken om een nestje te bouwen en ze het dan laten vallen omdat het te zwaar is. Hoe dan ook, deze verzameling liegt er niet om.'

Wat de ondernemer betreft zouden magneten standaard in de voermengwagen moeten zitten. 'De kosten wegen op tegen de voordelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  10 %
 • Maandag
  26° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer