Trots op paradepaard 'Red Naomi!'

Als veredelaar van rozen en gerbera's is kwekerij Schreurs in De Kwakel mondiaal gezien een van de grote spelers. Jaarlijks brengt het bedrijf nieuwe rassen op de markt, maar bij de rozen is de Red Naomi! al lange tijd het paradepaardje.

Trots+op+paradepaard+%27Red+Naomi%21%27
© Arjen Vos

Het veredelingsbedrijf Schreurs is in de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht door Piet Schreurs. In Oud-Sloten begon hij met het kweken van groenten, maar in die tijd had hij al interesse voor gerbera's.

'Het stoorde hem dat de kwaliteit in een bos van hetzelfde ras zo verschilde', zegt kleindochter Femma Schreurs. 'Hij vond het leuk om te pionieren en is toen zelf gaan veredelen en vermeerderen om nieuwe gerberarassen te ontwikkelen. En nog steeds is hij enthousiast; hij is nu 80 jaar en regelmatig op het bedrijf te vinden.'

Olympische Spelen 1992

Amsterdam had zich kandidaat gesteld voor de Olympische Spelen van 1992 en wilde in het tuinbouwgebied aan de westkant van de stad een Olympisch dorp bouwen. Daardoor moest de kwekerij verhuizen van Oud-Sloten naar De Kwakel. In de jaren tachtig kwam zoon Peter in het bedrijf en besloot naast gerbera's ook rozen te veredelen en vermeerderen.

Vroeger moesten rozen perfect zijn, tegenwoordig kijken we naar wat er nog meer mee kan

Femma Schreurs van veredelingsbedrijf Schreurs

'We introduceren vijf tot tien nieuwe rassen per jaar die we uit duizenden varianten selecteren', legt Schreurs uit. 'Dat vergt veel geduld, kennis en vakmanschap. We zijn met miljoenen planten per jaar een van de grotere spelers met klanten van over de hele wereld. We behoren tot de mondiale top.'

Kwekerij Schreurs werkt alleen met eigen stekmateriaal.
Kwekerij Schreurs werkt alleen met eigen stekmateriaal. © Arjen Vos

Schreurs was in eerste instantie niet van plan om in het familiebedrijf te werken; ze heeft de hogere hotelschool gedaan. 'Een jaar geleden ben ik hier gaan werken en ik heb het enorm naar mijn zin. Het is interessant om het bedrijf beter te leren kennen. Ik heb op diverse plaatsen meegelopen. Nu houd ik me vooral bezig met promotie en introductie van nieuwe rassen en marketing, maar ook met het testen van de eigenschappen van onze bloemen, zoals de lengte van de stelen en het vaasleven.'

Megaknoppen in Zuid-Amerika

Het testen van de nieuwe rassen gebeurt ook bij de dochterondernemingen van Schreurs in Kenia, Ecuador en Colombia. De leiding van het bedrijf in Kenia is in handen van een Nederlander, de bedrijven in Ecuador en Colombia staan meer op zichzelf. 'In Kenia groeien de planten goed vanwege de warmte en de vele zonuren', weet Schreurs. 'In Ecuador en Colombia zorgen de hoogte, droge lucht en vele zon voor megaknoppen, waardoor daar de mooiste rozen vandaan komen.'

Bij de ontwikkeling van nieuwe rassen zoekt de onderneming steeds meer naar nicheproducten, zoals de gerbera waarvan de bladeren aan spaghetti doen denken, en de bolero, met dubbele bloemen.

Van rozen bestaan ook steeds meer rassen met afwijkende bloemvormen. 'Vroeger moesten rozen perfect zijn, tegenwoordig kijken we naar wat er nog meer mee kan', zegt Schreurs. 'Daarbij proberen we zoveel mogelijk in te spelen op wat de markt vraagt en we maken daar aparte productlijnen van.'

Vermeerdering

In Nederland vindt de vermeerdering van rozen plaats met het door Schreurs zelf ontwikkelde programma Topstart. 'We werken daarbij onder strenge, steriele omstandigheden, zeker na de problemen met de ralstoniabacterie die in 2015 in rozen is geconstateerd. Daarom gebruiken we ook alleen eigen stekmateriaal', zegt Schreurs.

'De gerbera's vermeerderen we uit weefselkweek die we hebben uitbesteed aan laboratoria.' Het bedrijf is eigenaar van de rassen die het zelf heeft ontwikkeld. Kwekers kopen de planten altijd samen met een kweeklicentie.

Veredelen vergt veel geduld, kennis en vakmanschap.
Veredelen vergt veel geduld, kennis en vakmanschap. © Arjen Vos

Bij de tuin in Nederland werken, afhankelijk van het seizoen, 50 tot 120 mensen. Het hoogseizoen loopt van halverwege maart tot en met juni. De kassen meten in totaal 8 hectare.

Biologische gewasbescherming

Om de planten gezond te houden, maakt de kwekerij zoveel mogelijk gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Ook heeft Schreurs met leverancier Micothon een techniek ontwikkeld die chemische middelen op geavanceerde wijze vernevelt, waardoor de benodigde hoeveelheid kan afnemen met zo'n 85 procent.

Schreurs: 'Uiteraard gebruiken we alleen middelen die zijn toegestaan. Tot nu toe gaat ons dat goed af.' Voor de energievoorziening maakt het bedrijf gebruik van een warmte-krachtkoppeling.

Kas voor instandhouding

Inmiddels heeft Schreurs honderden rassen ontwikkeld die niet allemaal meer op de markt zijn. Een instandhoudingskas zorgt dat alle rassen in het assortiment kunnen blijven. Verder heeft het bedrijf naast de productiekassen nog een testkas.

De rozen van Schreurs zijn te herkennen aan het uitroepteken achter hun naam. Het paradepaardje is Red Naomi! die in 2006 op de markt is gekomen. Schreurs: 'We zijn enorm trots dat de Red Naomi! nog steeds de mooiste en best houdbare rode roos is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer