Telers zien geen heil in jaarrond pioenroos

Pioenrozentelers voelen er niets voor om de bloem jaarrond te verkopen. Dat bleek maandag tijdens de bij bloemenveiling Plantion in Ede gehouden pioenbijeenkomst.

Telers+zien+geen+heil+in+jaarrond+pioenroos
© Vidiphoto

De overgrote meerderheid van de ongeveer vijftig aanwezige telers in Ede ziet geen heil in een verkoop het hele jaar door. De bloem moet een seizoenproduct blijven, bleek na handopsteking.

Tijdens de landelijke informatiebijeenkomst pioen, die eind vorig jaar bij de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale in Bovenkarspel werd gehouden, pleitten grote handelspartijen die de pioen aan supermarktorganisaties leveren, voor een langer seizoen. Flamingo Flowers, dat de Britse retail belevert, en Flower Trade Consult, dat Nederlandse supermarktorganisaties van bloemen voorziet, stelden toen dat er rek zit in het pioenrozenseizoen.

Aantrekkelijk

Ook zien de twee kansen voor jaarrondverkoop van pioenen in boeketten. De hoge prijs die de bloem buiten het seizoen opbrengt, maakt een langer seizoen en wellicht jaarrondverkoop aantrekkelijk, stelden de twee toen.

Gijsbert van Malenstein, directeur van handelsbedrijf Niftrik in Ede, een bedrijf dat op jaarbasis zo'n 900.000 pioenrozen afzet bij 200 Nederlandse en Belgische supermarkten, is huiverig voor een verlenging van het seizoen. Van Malenstein was een van de sprekers op de maandag gehouden pioenbijeenkomst.

Volgens hem ligt bij de bloemenverkoop de focus van de grutters op de seizoenen. 'De seizoenen van tulp, pioenroos en zonnebloem lopen nu goed in elkaar over', signaleert hij. Hij wijst erop dat de vraag buiten het seizoen maar beperkt kan zijn. Als voorbeeld noemt hij de tulpen: consumenten zijn amper bereid om tulpen voor kerstmis en na Pasen (bij warm weer) te kopen, ook al worden pogingen ondernomen om de afzet voor en na het seizoen op te krikken.

Charme eraf

Van Malenstein kreeg in Ede bijval van bloemiste Chantal Giesen, die haar nering in Arcen heeft. 'Bij jaarrondverkoop is de charme eraf', is haar overtuiging.
Zij pleitte vooral voor continuïteit in het aanbod van exclusieve soorten pioen in het seizoen zelf.

Dat is ook de ervaring bij bloemenveiling Plantion. Arie Vreugdenhil, aanbodmanager bij de veiling in Ede, zegt ook dat het daaraan schort en dat daarin betere afstemming moet komen. Hij merkt dat kopers steeds meer naar exclusieve soorten vragen. Plantion verkoopt vooral aan bloemisten. Het gros van de pioenen die via de retail naar de consument gaan, is van de cultivar Sarah Bernhardt.

Volgens Giesen is de Nederlandse consument bereid om iets meer geld neer te tellen voor een exclusieve pioen van Nederlandse grond. 'Die is daar gevoelig voor', is de ervaring van de bloemiste.

Vlotte verkoop

Niftrik levert vroeg in het seizoen Franse pioenrozen aan zijn Nederlandse en Belgische klanten. 'We hebben er deze week al veel verkocht', merkt Van Malenstein op. De prijzen zijn hoger dan verleden jaar, stelt hij. Ook Plantion merkt dat de bemiddelingsverkoop vlotter loopt en dat prijzen beter zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer