Bloemen+en+bomen+voor+de+paus
Nieuws
© Tuinseizoen

Bloemen en bomen voor de paus

Als paus Franciscus op eerste paasdag de traditionele zegen Urbi et Orbi (voor stad en wereld) uitspreekt, is het Sint-Pietersplein in Rome al even traditioneel versierd met bloemen uit Nederland. En deze keer staan er complete bomen bij, lindes en berken van vele meters hoog.

Hoofdarrangeur van de jaarlijkse bloemenpracht is Paul Deckers uit het Limburgse Posterholt. Daar heeft hij een eigen bloemenbedrijf, maar de laatste tijd is hij vooral druk met de pauselijke bloemenhulde. Het accent ligt dit jaar op de bloeiende roos, zegt Deckers. Daarvoor laat hij 3.500 rode Avalanche-rozen naar de Italiaanse hoofdstad vervoeren.

'Daarnaast hebben we speciale lelies laten kweken. Ze hebben geen stuifmeeldraden, waardoor er geen stuifmeel loskomt als het waait. De kleding op het Sint-Pietersplein blijft schoon', verwacht Deckers.

Ridderspoor

Verder bestaat het bloemenarrangement uit zo'n 35.000 bolgewassen, zoals tulpen en ook ridderspoor. 'We gaan een opstelling maken waarbij we de trappen gebruiken. Het verspringen van de treden moet een extra accent geven aan het beeld', aldus Deckers.

De bloemen gaan dinsdag vanaf de Keukenhof in Lisse op transport naar Rome. Ze zullen voor hun reis worden gezegend door de bisschop van Rotterdam, Hans van den Hende. De berken en lindes gaan op vrachtwagens vanuit Cuijk in Noord-Brabant naar de eeuwige stad.

Pr

De kosten van dit alles worden gedragen door de Nederlandse sierteeltbranche. Deckers: 'Het is natuurlijk elk jaar een geweldige pr voor ons land. Miljoenen mensen over de hele wereld kijken tv, duizenden zijn in Rome zelf.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer