Broers+geven+roos+een+kleurtje
Reportage
© Rianne den Balvert

Broers geven roos een kleurtje

Marc en Ed Sassen van Viproses in Nieuwveen en Ter Aar kweken Avalanche-rozen en tros- en semitrosrozen in 'Engelse stijl'. Ze brengen rozen op de markt die ze een kleurbehandeling geven of voorzien van wax, glitter of toppings.

De broers zijn als rozenkwekers begonnen op het bedrijf van hun ouders in Ter Aar van 1 hectare groot. In 1995 hebben ze een tweede kwekerij gekocht in Nieuwveen, zodat het totale bedrijf Viproses nu 4 hectare meet, waarvan 3,5 hectare glas.

'We zijn gestart met het kweken van kleinbloemige rozen. In 2000 hadden we een witte roos die in het hart moest kleuren, maar bij een derde van de bloemen gebeurde dat niet', zegt Ed Sassen. 'Als proef hebben we toen een kleurtje in de bloemen gespoten. Dat bleek zo'n succes dat we verder zijn gaan experimenteren. Zo ontstond in 2004 Viproses. Met verf op waterbasis behandelen we de bloemknoppen van bovenaf. Daardoor zijn ze minstens net zo lang houdbaar als rozen zonder kleurbehandeling.'

Gepimpte rozen

Inmiddels bestaat 50 procent van de verkochte producten van Viproses uit gepimpte rozen. 'In het begin waren met name onze klanten in Oost-Europa, Frankrijk en Italië er dol op, tegenwoordig zijn ze in heel Europa geliefd. Vooral met feestdagen als Kerstmis, Valentijnsdag, Moederdag, Pasen en Halloween leveren we volle bak rozen in alle mogelijke kleuren en thema's', vertelt Sassen. 'Na verder testen leveren we nu ook rozen met wax, glitter, chocotoppings en glow in the dark. Van kwekers zijn we steeds meer handelaars geworden.'

Vooral met feestdagen als Kerstmis, Valentijnsdag, Moederdag, Pasen en Halloween leveren we volle bak rozen in alle mogelijke kleuren en thema's

Ed Sassen, Viproses

Ed Sassen houdt zich bezig met de kwekerij en zijn broer Marc is verantwoordelijk voor de rozen die een behandeling krijgen. Een deel daarvan koopt hij in via de veilingklok, andere direct bij collega-kwekers. De verkoop verloopt via de veiling.

Groothandelsbedrijf

Voor het hoogste segment werken de broers samen met groothandelsbedrijf Hoven & de Mooij in Rijnsburg. Op bestelling kleuren ze voor hen luxe rozen, zoals Avalanche en Red Naomi, die niet voor de klok komen. Deze bloemen gaan naar luxe markten in bijvoorbeeld Rusland.

'Wat is begonnen als gekkigheid, is sinds 2004 een spelletje van Viproses samen met ons', zegt Hugo van de Koppel, in- en verkoopleider bij groothandel Hoven & De Mooij in Rijnsburg. 'We deden al langer zaken met Ed en Marc van Sassen voor de aftersales en promotie van de naturel rozen die ze via de veiling verkochten. In 2000 hadden we een roos die in een deel van het jaar wat flets werd. Met een kleurtje had hij al zijn mooie eigenschappen weer terug. Nu leeft Marc al zijn creativiteit uit op het behandelen van rozen; hij is een echte kunstenaar', vindt Van de Koppel.

Midden- en hogere segment

'We richten ons op het midden- en hogere segment. Het is heel belangrijk dat de rozen kwalitatief goed zijn, want alleen dan krijg je een mooi product', stelt de in- en verkoopleider.

'De laatste ontwikkeling is het dopen van rozen in was. En bij bruiloften zijn gekleurde rozen met een satijnglans hot. Die komen tijdens de trouwdag open en worden steeds mooier. Zo heeft ieder jaargetijde en iedere feestdag zijn eigen categorie.'

Jongere broer

'Onze jongere broer Jeroen is inmiddels als inkoper bij ons bedrijf in dienst gekomen', zegt Sassen. 'In het begin vond iedereen die behandelde rozen vreemd, maar door de jaren heen is de verkoop gegroeid. Op jaarbasis verkopen we inmiddels ruim drie miljoen gepimpte rozen.'

In het belichte gedeelte van de kassen van 1,5 hectare groeien jaarrond witte en pastelkleurige Avalanche-rozen. In een 2 hectare groot deel, waar het 's winters zo'n 7 graden Celsius is, groeien exclusieve trosrozen en semitrosrozen in 'Engelse stijl' met grote bloemen, zoals de Pride of Jane en de Soprano.

Speurwerk

'Die rozen gaan zo'n jaar of vijf mee in ons assortiment; daarna vernieuwen we om exclusief te blijven. Daarvoor doen we speurwerk bij veredelaars en proberen we nieuwe soorten eerst uit met een testbedje. Door het alleenrecht op de kweek te verwerven kunnen we ons blijven onderscheiden. Het zijn exclusieve bloemen van een goede kwaliteit die met de hand gebost worden', vertelt Sassen.

De verkoop van de exclusieve rozen loopt van half april tot november. 'In de winter is er minder vraag naar rozen en wordt er ook minder voor betaald. Vroeger waren rozen in de winter duur vanwege het geringe aanbod, tegenwoordig worden ze goedkoop geïmporteerd uit Afrika', legt de ondernemer uit. 'Onze 25 medewerkers zijn in de winter in onze box op de veiling in Aalsmeer voor de behandeling van de rozen met verf en toppings.'

Hoogseizoen

Het hoogseizoen ligt rond Kerstmis en Valentijnsdag. In het voorjaar komen onze medewerkers voor een groot deel weer hierheen. Om het werk jaarrond nog meer in balans te brengen, willen we het koude gedeelte van onze kassen verder uitbreiden.'

Viproses probeert zoveel mogelijk biologisch te werken. 'Het lukt nog niet volledig om dat voor elkaar te krijgen. Zeker als het warm is, neemt een plaag eerst toe en moeten we een correctie doen met chemische middelen. Dat wordt moeilijker, omdat die steeds minder goed werken. Als we ons koude gedeelte gaan uitbreiden, heeft dat als voordeel dat de ziektedruk afneemt. Daarnaast scheelt het in energiekosten en is de kwaliteit beter. Doordat onze rozen in alle rust kunnen groeien, hebben we in het voorjaar weer een prachtig gewas.'

Eigen kracht

Voor de toekomst gaat Sassen graag uit van eigen kracht. 'Het kleuren van bloemen gebeurt al langer en natuurlijk zijn er bedrijven die ons nadoen. Gelukkig hebben we een goede naam opgebouwd en is er genoeg vraag naar onze producten. En we blijven vernieuwen om de concurrentie voor te blijven. De combinatie van rozen kweken en in speciale rozen handelen spreekt me aan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer