Ruim+1%2E150+grote+grazers+weg+uit+Oostvaardersplassen
Nieuws
© Staatsbosbeheer

Ruim 1.150 grote grazers weg uit Oostvaardersplassen

Ruim 1.150 herten en paarden moeten op de kortst mogelijke termijn weg uit de Oostvaardersplassen (OVP). Mogelijk loopt dit aantal nog op door de geboorte van jonge dieren dit voorjaar.

Dat schrijft Commissie-Van Geel in het advies dat woensdagmiddag is aangeboden aan provincie Flevoland. Voor de 980 edelherten die moeten verdwijnen, is geen andere oplossing dan afschot, stelt de commissie. In de Oostvaardersplassen werden in maart al 759 edelherten, 37 runderen en 137 paarden geschoten.

De 180 resterende paarden kunnen mogelijk naar andere natuurgebieden in Europa. Er zijn op dit moment nog geen 160 runderen en daarvoor is ruimte genoeg.

Het aantal grote grazers, dat was opgelopen naar meer dan vijfduizend vorig najaar, moet drastisch naar beneden vanwege geadviseerde aanpassing van het gebied en omdat de natuur tijd nodig heeft om zich te herstellen. In de ' nieuwe' OVP is ruimte voor zo'n 1.500 dieren, stelt de commissie.

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer