Zonnepark+op+landbouwgrond+is+zaak+van+regio
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Zonnepark op landbouwgrond is zaak van regio

De keuze om landbouwbouwgrond te gebruiken om zonnepanelen op aan te leggen, is geen zaak van het kabinet maar van gemeenten en provincies. Dat heeft minster Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat laten weten in antwoord op Kamervragen.

'Ik vind het van belang dat we in Nederland zorgvuldig omgaan met goede landbouwgronden en dat dat wordt betrokken bij de ruimtelijke afwegingen voor de plaatsing van zonnepanelen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt primair bij gemeenten en provincies', schrijft de minister.

Provincies en gemeenten kunnen volgens Wiebes bij het maken van die afweging kunnen gebruik maken van de 'ladder voor duurzame verstedelijking' die in de ruimtelijke ordening wordt gebruikt om efficiënt ruimtegebruik te stimuleren. 'Deze komt er voor zonneparken als stedelijke functie in essentie op neer dat het in gebruik nemen van landbouwgrond de laatste optie is.'

Stimuleringsbeleid

Minister Wiebes heeft een voorkeur voor zonnepanelen op daken. 'Ik deel de mening dat het wenselijk is als daken van gebouwen en niet-productieve gronden zoveel mogelijk worden benut. En ik juich het toe als gemeenten en provincies een actief stimuleringsbeleid voeren voor het bevorderen van opwek op daken, onproductieve gronden en meervoudig te gebruiken oppervlakten.'

Wiebes stelt dat 'een toenemende interesse voor grond voor de opwek van zonne-energie kan lokaal effect hebben op de grondprijzen en daarmee op de mogelijkheden van boeren die willen investeren in bedrijfsuitbreiding of grondgebondenheid.' Verder vindt hij goede ruimtelijke inpassing van de verschillende vormen van duurzame energieopwekking van groot belang.

Uitwerking

De minister wil in de overleggroepen van de uitwerking van het Klimaatakkoord 'aandacht vragen voor een zorgvuldige afweging van functies en hoe deze optimaal kunnen worden gecombineerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer