Kalfvolgsysteem+neemt+serieuze+vormen+aan
Nieuws
© Marcel Bekken

Kalfvolgsysteem neemt serieuze vormen aan

Het kalfvolgsysteem dat op 1 januari is geïntroduceerd, heeft sinds 1 april serieuze vormen aangenomen. Dat betekent voor de melkveehouder dat de handelaar kritisch kijkt naar het kalf. Voldoet dit niet aan alle voorwaarden, dan blijft het staan.

De tijd dat bij een kalf een oogje wordt dichtgeknepen, is voorbij, weet Jos Verstraten, portefeuillehouder Diergezondheid bij LTO Nederland: 'We hebben per 1 januari 2018 een kalfvolgsysteem. Dit vraagt een gewenningsperiode. Nu zou iedereen zich bewust moeten zijn van die regels.'
Zo checkt de handelaar bij het ophalen of de registratie van een dier op orde is. 'In het verleden merkte een kalverhouder bijvoorbeeld wel eens dat de haarkleur niet klopte. Dat is nu niet meer mogelijk', vervolgt Verstraten.

Ook checkt de handelaar de leeftijd van het kalf van minimaal 14 dagen en het minimale gewicht van 36 kilo. Daarbij moet het kalf gezond zijn. 'Ontbreekt het aan deze punten, dan moet de handelaar het kalf laten staan.'
Verder moet de handelaar het kalf bij het ophalen goed registreren in dit kalfvolgsysteem. 'Doet de handelaar dit niet, dan kan hij zijn erkenning kwijtraken. Ook voor de handelaar is het nu dus serieus.'

Erkende handelaar

Volgens Verstraten mag het kalf nu ook enkel via een erkende handelaar worden geleverd. De zuivelonderneming controleert melkveehouders hierop. 'Kalverhouders kunnen ook niets met kalveren die niet in het kalfvolgsysteem staan geregistreerd. Een ongeregistreerd kalf levert hen een boete op en dit kalf kan ook niet worden geslacht met het certificaat van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalverensector (SKV). Dit is vergelijkbaar met het IKB in andere sectoren en een voorwaarde om kalfsvlees te kunnen verwaarden.'

De laatste weken was er wel wat onduidelijkheid rond de bloedvoering, met name een bepaald percentage Jersey-bloed zou niet welkom zijn. 'Mits het Jersey-kalf aan alle andere eisen voldoet, mag het worden opgenomen in het kalfvolgsysteem. De individuele kalverhouder beslist overigens of een dergelijk kalf wel of niet wordt afgenomen.'

Melddatum

Op dit moment is ook de melddatum de startdatum in het kader van de 14 dageneis voor het kalf. Bij een verandering van de melding begint de teller van 14 dagen opnieuw te lopen. Verstraten: 'Per 1 juni wordt ook dit gehandhaafd. Tot dan kunnen veehouders er nog aan wennen dus is het verstandig om dit in de routine op te gaan nemen zodat je straks niet voor verrassingen komt staan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer