%27Kalverhouderij+verhoogt+aaibaarheid+melkvee%27
Nieuws
© Marcel Bekken

'Kalverhouderij verhoogt aaibaarheid melkvee'

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) stelt volgens vakgroepvoorzitter Wim Thus van LTO Vleeskalverhouderij onterecht vraagtekens bij het belang van de kalverhouderij. Terwijl die juist de aaibaarheid van de melkveehouderij verhoogt.

'Onze sector brengt kalveren tot waarde die over zijn in de melkveehouderij. Dat mag niet ter discussie staan', stelt Thus. Hij reageert daarmee op uitspraken van Van Dam in NRC Handelsblad op 21 mei.

Daarin vraagt de bewindsman zich af wat het maatschappelijk belang is van het houden van vleeskalveren. 'Dat zie ik niet.'

Euthanaseren

Dat maatschappelijk belang ziet Thus wel. 'Moet je de nuchtere kalveren, die je niet nodig hebt voor de melkveehouderij, dan direct na de geboorte euthanaseren net zoals in bijvoorbeeld Nieuw Zeeland gebeurt?'

Goed zorgen voor de kalveren die niet nodig zijn om de melkveestapel te vervangen, verhoogt het imago en de aaibaarheid van de melkveehouderij, is Thus' overtuiging. 'Niet voor niets dat we hier in project Vitaal Kalf samen hard aan werken.'

Thus vraagt zich ook af wat de staatssecretaris met z'n opmerking beoogt te bereiken. Onterecht schetst Van Dam dat het inkomen van vleeskalverhouders voor 92 procent uit subsidies bestaat.

Afbouw toeslagrechten

'Ik ben econoom en met zulke cijfers is het altijd maar net welke uitgangspunten je neemt. Bovendien is twee jaar geleden een begin gemaakt met het afbouwen van de toeslagrechten', stelt de LTO-voorman.

'Over drie jaar moet onze sector, in tegenstelling tot de grondgebonden sectoren, helemaal zelf de broek op houden.'

Forse uitdaging

En daarin ligt een forse uitdaging, vindt Thus. De kalverhouderij moet volledig marktontwikkelingen opvangen en zorgen voor voldoende opbrengst van het hoogwaardige kalfsvlees.

Daarnaast staan de inkomens van de vleeskalverhouders onder druk door de hogere kosten voor mestafzet en investeringen in diergezondheid.

Nog geen euro compensatie

Met het wegvallen van de toeslagrechten is de sector voor een periode van zes jaar 10 miljoen euro per jaar aan compensatiegeld toegezegd. 'Daarvan is tot nu toe nog geen euro beschikbaar gesteld', benadrukt Thus.

De vakgroepvoorzitter denkt dat daarin op korte termijn verandering komt. Hij verwacht namelijk groen licht voor het plan dat de kwaliteitsborging van de kalverhouderij nog verder versterkt. Een integrale aanpak gebaseerd op meerdere pijlers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer