KalfVolgSysteem vanaf 1 juli verplicht

Vanaf 1 juli wordt het gebruik van het KalfVolgSysteem (KVS) verplicht. Bij dit systeem wordt een van een melkveehouder afkomstig nuchter kalf vanaf de eerste I&R melding gevolgd tot en met de slacht als vleeskalf. De resultaten worden naar de melkveehouder teruggekoppeld.

KalfVolgSysteem+vanaf+1+juli+verplicht
© Johan Wissink

Het KalfVolgSysteem is een database waarin alle schakels in de keten informatie over elk kalf met elkaar kunnen delen. Veehouders en handelaren hebben sinds 1 maart de mogelijkheid om met het KalfVolgSysteem (KVS) elk kalf te volgen meldt ZLTO.

Elke melkveehouder krijgt zo meer inzicht krijgen in de prestaties van zijn kalveren verderop in de keten, zoals de groei per dag en het slachtgewicht. Dat stelt hem in staat zijn kalvermanagement te optimaliseren.

Gezondheidsstatus

Anderzijds verschaft het systeem de kalverhouder meer inzicht in de gezondheidsstatus van de kalveren, zodat hij hierop gerichter kan inspelen en zo het antibioticagebruik kan verlagen.

Vanaf 1 juli 2017 wordt het gebruik van het KalfVolgSysteem verplicht. Verzamelplaatsen én kalverhouderijen nemen dan geen kalveren meer toe die niet zijn opgenomen in het systeem.

Vitaal en gezond kalf

Het KVS is onderdeel van het plan Vitaal, Gezond en Duurzaam Kalf dat is opgezet door de LTO Nederland, de Nederlandse Zuivel Organisatie, de Stichting Brancheorganisatie Kalversector en Vee & Logistiek Nederland. Zij willen daarmee de kwaliteit van kalveren, afkomstig uit de Nederlandse melkveehouderij verbeteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer