FrieslandCampina+gaat+melkaanbod+sturen
Nieuws
© DIRK HOL

FrieslandCampina gaat melkaanbod sturen

FrieslandCampina wil het melkaanbod van leden beter afstemmen op de marktvraag. Daarom maakt de coöperatie een groeiafspraak met leden. Meer productie van melk dan marktgroei betekent een korting van 10 cent per kilo melk.

Volgens CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina gaat de zuivelonderneming uit van een jaarlijkse volumegroei voor basiszuivelproducten van 1,5 procent. Is het totale aanbod van melk hoger dan wordt er melkgeld ingehouden. Dat gebeurt bij melkveehouders die meer produceren dan hun referentie of 'groeiafspraak'.

Voor het bepalen van die referentie kunnen melkveehouders kiezen uit vier opties: 17 april 2016 tot en met 16 april 2017, het gemiddelde van 17 april 2015 tot en met 16 april 2018, het kalenderjaar 2017 of 17 april 2017 tot en met 16 april 2018.

De leden kunnen ook kiezen om fosfaatrechten die voor 16 april 16.00 uur zijn gekocht of aangemeld om te laten rekenen naar een vergelijkingsvolume. Later dit jaar komt er meer duidelijkheid over de vertaling van fosfaat naar melk.

Top-Zuivellijn

FrieslandCampina komt ook met een nieuwe Top-Zuivellijn. Dat is een nieuwe melkstroom met extra eisen op het gebied voor dier, klimaat en natuur. Leden die melk willen leveren voor deze melkstroom moeten ook voldoen aan de vorige week geïntroduceerde nieuwe standaard voor grondgebondenheid en aan alle eisen voor volledige weidegang. Boeren die mee gaan doen aan de Top-Zuivellijn ontvangen enkele centen bovenop de garantieprijs.

Volgens coöperatievoorzitter Frans Keurentjes blijkt dat nu al tussen de 10 en 15 procent van de leden van FrieslandCampina voldoet aan de eisen voor de nieuwe Top-Zuivellijn. FrieslandCampina heeft al meerdere melkstromen.

De zuivelonderneming brengt ook biologische melk, Landliebe, Noord-Hollandse melk en Vlog-melk op de markt, maar volgens Keurentjes is er vraag naar een nieuwe melkstroom die aan strenge duurzaamheidscriteria voldoet. 'Het gaat niet alleen om vraag vanuit de consumentenmarkt maar ook van business-to-business klanten.'

Groeiafspraken

Met de nieuwe melkstroom en via de groeiafspraken hoopt FrieslandCampina de groei van het het melkaanbod in balans te brengen met de groeimogelijkheden in de markt. In principe wordt geleverde alle melk meegenomen in het vaststellen van de totale groei. Er wordt dus geen uitzondering gemaakt voor bijzondere stromen, zoals de mogelijk nieuwe Top-Zuivellijn. Iedereen mag groeien, ook bijzondere melkstromen, tot het niveau van die marktgroei.

Wanneer de marktgroei sterk toeneemt bij een bijzondere melkstroom dan kunnen meer mensen deelnemen aan die bijzondere melkstroom. Bij collectieve overschrijding van de groei wordt iedereen op de teveel geproduceerde melk gekort, ongeacht voor welke stroom hij levert.

Stel dat een bijzondere melkstroom sterk groeit dan wordt eerst gekeken of de bijzondere stroom kan worden aangevuld met melkveehouders die nog niet voldoen aan de criteria maar wel willen overstappen. Alleen als er onvoldoende 'overstappers' zijn dan mogen de melkveehouders in de bestaande stroom voor dat jaar ook meer groeien dan de vastgestelde groei.

Ledenbijeenkomsten

De plannen van de onderneming worden eerst met de leden besproken. Dat gebeurt al snel, deze week zijn de eerste voorjaarsbijeenkomsten begonnen. In het najaar worden nader uitgewerkte plannen aan de leden voorgelegd. Als de ledenraad akkoord gaat, kan de Top-Zuivellijn in 2019 in het schap van de supermarkten liggen en kunnen de nieuwe groeiafspraken in werking treden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer