Hoge+melkprijs%2C+maar+minder+nabetaling+FrieslandCampina
Achtergrond
© Pieter Stokkermans

Hoge melkprijs, maar minder nabetaling FrieslandCampina

De garantieprijs van FrieslandCampina steeg vorig jaar 24 procent naar 40,01 cent per 100 kilo melk. Maar het zuivelconcern maakte in 2017 wel ruim 37 procent minder winst. Dat betekent dat de prestatietoeslag blijft steken op ruim een cent per 100 kilo melk.

Hein Schumacher, de nieuwe CEO van FrieslandCampina, keek donderdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Amersfoort met gemengde gevoelens terug op 2017. 'We hebben een goede melkprijs kunnen betalen aan onze melkveehouders, maar die prijs moeten we nog wel even vertalen in de onderneming', vertelde hij.

'De melkprijs moet worden doorberekend richting consumentenprijzen en klanten. Daar zijn we deels in geslaagd, maar niet volledig. Ook hebben we eenmalige kosten moeten maken. Dat heeft een druk gelegd op de winst.'

Eenmalige lasten

Schumacher had het graag anders gezien, want hoewel de omzet van FrieslandCampina met ruim 10 procent steeg naar 12,1 miljard euro, daalde de winst met ruim 37 procent naar 227 miljoen euro.

Nieuwe melkstromen zijn een trend, ook bij FrieslandCampina

De eenmalige lasten waar de topman op doelde, bestaan uit afschrijvingen in China en Duitsland en herstructureringen. Naast de hoge grondstofprijzen hebben negatieve valuta-effecten het bedrijfsresultaat onder druk gezet.

Zuidoost-Azië

Positieve geluiden waren er ook. Naast de omzetstijgingen zijn er positieve volumeontwikkelingen van consumentenproducten in Zuidoost-Azië, China en Afrika. En de verkoop van caseïnaten en ingrediënten voor de farmaceutische industrie groeit.

Voor de leden-melkveehouders betekent de lagere winst dat de waardecreatie, die bestaat uit de prestatietoeslag en de reservering in ledenobligaties, vorig jaar is afgenomen met 61,3 procent naar 1,33 euro per 100 kilo melk: een nabetaling van 1,03 euro en een reservering van 0,30 euro. Dat is fors minder dan vorig jaar, toen de totale waardecreatie uitkwam op 3,44 euro. Daar stond toen wel een veel lagere melkprijs tegenover.

Redelijk positief

Schumacher is redelijk positief over de toekomst. 'De garantieprijs is in de eerst twee maanden van 2018 onderuitgegaan, maar we verwachten dat de zuivelmarkt rond de zomer in balans zal zijn met een melkprijs op een stabiel niveau van rond de 34 euro per 100 kilo.'

© Arie Meijer

De zuivelonderneming ziet potentieel om de winst komend jaar te verbeteren, mede omdat de eenmalige lasten van het afgelopen jaar in 2018 niet meer terug zullen komen. Wel blijft het concern voorlopig last houden van negatieve valuta-effecten. Grotere vraag naar zuivel moet uit Azië en dan vooral uit China komen. De Europese markt blijft moeilijker te bedienen.

Daarbij blijft een goede balans tussen de hoeveelheid geleverde melk, de verwerkingscapaciteit en de markvraag cruciaal. Die balans lijkt er, mede vanwege het fosfaatrechtenstelsel, momenteel te zijn. Coöperatievoorzitter Frans Keurentjes achtte donderdag de kans op een eerder aangekondigde standstill dan ook niet zo groot meer.

Verduurzaming

Veel aandacht is er de komende jaren voor verduurzaming van processen en producten. FrieslandCampina investeert 60 miljoen euro extra om alle leden-melkveehouders zover te krijgen dat ze stappen maakt op het gebied van weidegang, energiebesparing, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en meer biodiversiteit. 'We willen ons daarmee onderscheiden van de concurrentie, maar onze inspanningen moeten uiteindelijk ook geld opleveren.'

Meer melkstromen

Dat neemt niet weg dat ook bij FrieslandCampina wordt nagedacht over meerdere melkstromen. Eerder kondigden verschillende supermarktketens al aan om samen met andere zuivelondernemingen merken met extra duurzaamheidkeurmerken in de markt te zetten.

'Voor een bedrijf als FrieslandCampina met veel leden en fabrieken is zoiets logistiek gezien lastiger te realiseren. Maar het is wel een trend. Je zult daar bij FrieslandCampina de komende tijd zeker iets van merken', aldus Schumacher.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer