FrieslandCampina+vraagt+leden+om+duurzame+melk
Nieuws
© Gertjan van der Wal

FrieslandCampina vraagt leden om duurzame melk

FrieslandCampina wil een gecertificeerde Top-Zuivellijn met extra aandacht voor dier, natuur en klimaat introduceren. Dat voorstel doet de zuivelaar aan zijn leden-melkveehouders.

Dat zuivel met een lage CO2-equivalent en hoge scores op het gebied van dierenwelzijn en biodiversiteit. Daarnaast voldoet deze Top-Zuivellijn aan alle eisen op het gebied van weidegang en de nieuwe standaard voor grondgebondenheid, maakte de zuivelcoöperatie maandag bekend.

Naast de inzet en hogere beloning op duurzame en speciale melkstromen houden leden-melkveehouders de ruimte om te groeien. Groei van het melkaanbod is mogelijk binnen de ruimte van een vooraf overeengekomen groeiafspraak gebaseerd op de marktgroei. Meer productie van melk dan de marktgroei leidt tot een inhouding op het melkgeld van 10 cent per kilo.

Vooruitlopen

Daarmee wordt de uitbetaling aan de leden-melkveehouders voor de extra melk meer in lijn gebracht met de marktgroei voor basiszuivelproducten. Vooroplopende leden-melkveehouders die zich inzetten op duurzame en speciale melkstromen, krijgen een hogere beloning.

Tevens bouwt FrieslandCampina zijn bestaande duurzame en speciale melkstromen verder uit. De eerste zuivelproducten uit de toplijn zullen naar verwachting in 2019 in het schap van de supermarkten liggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer