LTO+Glaskracht+Nederland%3A+CBS+zit+mis+met+cijfers+bio%2Dbestrijders
Nieuws
© Combivliet

LTO Glaskracht Nederland: CBS zit mis met cijfers bio-bestrijders

LTO Glaskracht Nederland en GroentenFruitHuis bestrijden dat op minder bedrijven of op een kleiner areaal biologische bestrijders worden toegepast. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht eerder deze week een bericht van die strekking uit.

Een recent intern onderzoek onder de leden van GroentenFruitHuis en de monitoring van de NVWA in 2016 bevestigen dat biologische bestrijders nog altijd in grote getale worden ingezet. In de teelt van tomaat, komkommer en paprika wordt op vrijwel 100 procent van het Nederlandse teeltareaal biologische bestrijders ingezet, zo menen LTO Glaskracht Nederland en GroentenFruitHuis.

'Zonder deze natuurlijk vijanden zijn tomaten, komkommers, paprika's en andere gezonde kasgroenten immers niet te telen', stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.

Preventief leger

Het CBS meldde onlangs dat in de glasgroentesector minder biologische bestrijders worden toegepast door de komst van nieuwe veredelingstechnieken en technologische innovaties. LTO Glaskracht Nederland en GroentenFruitHuis signaleren wel een wijziging in de manier van inzetten van de biologische bestrijders.

'In de teelt van tomaat, komkommer en paprika wordt op vrijwel 100 procent van het Nederlandse teeltareaal biologische bestrijders ingezet'

Voor de verandering in aantallen per bedrijf noemt LTO Glaskracht Nederland meerdere oorzaken. Ten eerste zet iedere ondernemer bij de start van een nieuwe teelt preventief een leger van biologische bestrijders in. Dat gebeurt soms al in de opkweekfase. Om dit leger op sterkte te houden en te vermeerderen voert de ondernemer de biologische bestrijders bij met onder meer stuifmeel of kreefteneitjes.

Voorzorgsmaatregelen

Ten tweede worden de goed getrainde biologische bestrijders binnen het bedrijf van de ene teelt of kas uitgezet naar de volgende teelt of kas. Door deze voorzorgsmaatregelen zijn plagen die de kas binnenkomen redelijk snel te bestrijden en zijn minder biologische bestrijders nodig.

In het verleden werden biologische bestrijders via een weekkalender ingezet. Dat is door deze innovatie systeemmaatregelen niet meer nodig. Er ontstaat hierdoor in de kas een duurzaam productie-ecosysteem met aandacht voor mens, milieu en omgeving waarmee de ondernemers ziekten en plagen aanpakken.

Minder gewasbeschermingsmiddelen

Jaarlijks zetten ondernemers in de glastuinbouw meer dan 15 miljard biologische bestrijders uit. Tegen de meeste plagen worden tegenwoordig natuurlijke vijanden ingezet. Denk hierbij aan diverse soorten roofwantsen, roofmijten en sluipwespen. Hierdoor is de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen dat in de kas wordt toegepast de afgelopen dertig jaar sterk gedaald, aldus LTO Glaskracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer