ZLTO op scherp voor rechtsgang stikstofbeleid

De juridische procedure die ZLTO heeft aangespannen tegen provincie Noord-Brabant over het stikstofbeleid dat op 7 juli 2017 van kracht werd, bevindt zich nog steeds in de opstartfase. De reden is dat ZLTO zeker wil zijn dat ze als ontvankelijke partij wordt gezien door de rechter.

ZLTO+op+scherp+voor+rechtsgang+stikstofbeleid
© Johan Wissink

ZLTO werkt aan een procedure tegen provincie Noord-Brabant over het beleid met grote gevolgen voor veehouders. 'We zijn nog steeds op weg naar het dagvaarden van de provincie, maar dat is helaas een langdurig traject', zegt Janus Scheepers, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling bij ZLTO.

De eerste vertraging in de procedure werd direct al opgelopen. 'Eerst hebben we samen met Linssen cs Advocaten overwogen welke juridische weg we het beste kunnen bewandelen', legt Scheepers uit.

Eerst gesprekken met provincie

'Toen die knoop werd doorgehakt en duidelijk was dat we direct een bodemprocedure zouden starten, moesten we eerst in gesprek met de provincie. Dat hebben we gedaan in februari. Als we dat gesprek niet hadden gevoerd, was het risico te groot dat we door de rechter niet-ontvankelijk zouden worden verklaard.

'Omdat dit risico nog steeds aanwezig is, wordt er schriftelijk nog een discussie gevoerd met de provincie. Ook is er nog aanvullende economische onderbouwing nodig', vervolgt Scheepers.

Brabantse veehouders in actie tegen het provinciale stikstofbeleid.
Brabantse veehouders in actie tegen het provinciale stikstofbeleid. © John Claessens

In de tussentijd is het provinciale beleid van kracht. ZLTO adviseert leden-veehouders onder meer via inloopbijeenkomsten bij het maken van keuzes.

Ambities voor minder emissie

'Ook hebben we zelf ambities op het gebied van het ontwikkelen van betere stalsystemen met minder emissie. Dat betekent dat we weliswaar via de juridische weg proberen om het provinciale beleid te laten vernietigen, maar tegelijkertijd doorgaan op onze ingezette weg naar een duurzame veeteelt. We realiseren ons dat dit tegenstrijdig kan overkomen', stelt Scheepers.

Stalderen, een van de maatregelen die de provincie vaststelde, maakt geen onderdeel uit van de bodemprocedure. Intensieve veehouderijen met uitbreidingsplannen moeten voor elke vierkante meter nieuwe stal elders in hetzelfde gebied 1,1 vierkante meter stal slopen of herbestemmen.

Tegen dit beleid maakt ZLTO via een andere juridische weg bezwaar. Scheepers: 'Dat doen we via de bestuursrechter. In het bestemmingsplan van gemeente Deurne is stalderen opgenomen. De ZLTO-afdeling Deurne heeft op verzoek van met ondersteuning door ZLTO beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan op het onderdeel stalderen. Raad van State zal dit beroep behandelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer