'Opnieuw opbouwen kost veel energie'

De dag van de brand staat in het geheugen gegrift van Jan Willem Bakker, biologisch ondernemer in Munnekezijl (Friesland): zondag 5 juli 2015. De brand legde in één klap het familiebedrijf in de as; het woonhuis én de schuur van 1.600 vierkante meter.

%27Opnieuw+opbouwen+kost+veel+energie%27
© Jan Beets

'We hebben foto's en de computer kunnen redden en er zijn nog enkele trekkers uit de schuur gereden. De rest is verloren gegaan. Het vuur greep heel snel om zich heen', zegt Jan Willem Bakker. Hij stond na de brand letterlijk op straat, samen met vrouw en kinderen. Het gezin werd opgevangen door familie. 'Daar ben je op zo'n moment heel dankbaar voor.'

Contra-expert

Nog diezelfde dag zocht Bakker contact met twee collega-ondernemers die in het verleden ook te maken kregen met brand. Ze hadden hetzelfde indringende advies: schakel een contra-expert in die de schade van de brand in kaart brengt. 'De schade taxeren doet de verzekeringsmaatschappij ook, maar die heeft natuurlijk een ander belang.'

Gedupeerden hebben recht op een contra-expert, de verzekering vergoedt de kosten. Het lezen van een verzekeringspolis is een 'vak apart', is de ervaring van Bakker. En dat is precies het vakgebied van de contra-expert. 'Als ondernemer ben je vaak alleen geïnteresseerd in de hoogte van de premie. Maar natuurlijk zijn ook alle bijbehorende voorwaarden en bepalingen belangrijk.'

'De uitgebreide bewaarcapaciteit zorgt voor meer flexibiliteit'

Jan Willem Bakker, biologisch ondernemer

Blikseminslag

De brand vond midden in het oogstseizoen plaats. 'Je moet op zo'n moment snel schakelen. Een deel van de opbrengsten kon ik opslaan in de loods van de buren. Een ander deel van de oogst hebben we van het land verkocht.'

Over de oorzaak van de brand was meteen helderheid: blikseminslag. 'Snelle duidelijkheid is belangrijk voor een vlotte schadeafwikkeling', aldus Bakker. Dat de familie Bakker het bedrijf opnieuw wilde opbouwen stond van meet af aan vast. 'Het streven was om vóór het volgende oogstseizoen over een nieuwe schuur te beschikken.'

Bakker had meteen vrij concrete ideeën over de bouw en richting van zijn schuur. Voor het woonhuis was dat veel minder het geval. 'Daar sta je eigenlijk nooit bij stil. Onze woning dateerde uit 1920. Klassiek. Dan wil je ook weer iets dergelijks bouwen, maar tegelijkertijd ook modern.'

Rombou

In de zoektocht naar bedrijven met ervaring op het gebied van realisering van agrarische gebouwen kwam Bakker in contact met Rombou. 'We hebben een aantal projecten van Rombou bezocht. Wat we zagen beviel ons wel.' Uiteindelijk tekenden architecten van Rombou schuur én woning en leverde het bedrijf nog wat andere diensten.

Bakker: 'Realisering van de plannen bleek aanpassingen van het bouwblok te vergen. Dat traject hebben ze ook voor hun rekening genomen, inclusief de aanvraag van de bijbehorende vergunningen. En ze hebben het bestek getekend dat uiteindelijk naar vijf aannemers is gestuurd. Daarna is een aannemer geselecteerd en heeft Rombou de bouw begeleid.'

Kistenbewaring

In augustus 2016 is de schuur van 2.000 vierkante meter opgeleverd. 'In oppervlakte zijn we niet eens zo hard gegroeid. Wel in bewaarcapaciteit, die is verdubbeld. Voorheen werden veel producten los bewaard, nu maken we gebruik van kistenbewaring. Daarmee wordt de ruimte efficiënter benut.'

Het sorteren van pootaardappelen deed Bakker eerst bij een naburig bedrijf. 'Dat kan nu hier.' De uitgebreide bewaarcapaciteit zorgt voor meer flexibiliteit in de afzet. 'Voorheen leverden we onze knolselderij alleen aan de conservenindustrie. Nu bedienen we ook de versmarkt.'

Ook het nieuwe woonhuis is klaar. 'Binnenkort wordt de tuin opgeknapt, dat is het sluitstuk.' Opnieuw een bedrijf opbouwen kost veel energie, is zijn ervaring. 'Het is belangrijk om rustig te blijven. Uiteindelijk is alles goed gekomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer