Nieuwe norm verkleint risico stalbrand

De norm voor risicobenadering brandveiligheid grote veestallen is gepubliceerd. NEN 6079 bepaalt de voorwaarden waaraan stallen groter dan 2.500 vierkante meter moeten voldoen.

Nieuwe+norm+verkleint+risico+stalbrand
© Huisman Media

Het ontwerp voor de nieuwe norm werd in juni vorig jaar gepubliceerd. Met publicatie van de NEN-norm is deze nu definitief. De aangescherpte bouwvoorschriften gelden in eerste instantie voor stallen voor runderen, varkens en pluimvee. Maar ze kunnen ook van toepassing zijn op de huisvesting van dieren als geiten en kalkoenen.

Nieuwe stallen groter dan 2.500 vierkante meter moeten voortaan eenmaal in de vijf jaar worden gekeurd op brandveiligheid. Bij de bouw moeten kabels van de installatie op een onbrandbare ondergrond worden aangebracht. Daarnaast moeten draadgoten kabels beschermen tegen ongedierte. Verlichting moet gemonteerd zijn op een onbrandbare ondergrond. Elektromotoren dienen voorzien te zijn van een beveiliging tegen oververhitting.

Werkplaats

Boeren die werkzaamheden verrichten ten behoeve van de stal of de daarin aanwezige apparatuur moeten deze zoveel mogelijk verrichten in een van de stal afgescheiden werkplaats. NEN 6079 is de eerste brandveiligheidsnorm voor stallen. De aanscherping werd actueel door de toename van het aantal stalbranden. LTO Nederland was een van de organisaties die deelnam aan de werkgroep die zich boog over de nieuwe bouwvoorschriften.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer