Eerste+%27mest%27+kunstmestvrije+Achterhoek+uitgereden
Nieuws
© Johan Wissink

Eerste 'mest' kunstmestvrije Achterhoek uitgereden

De eerste bemesting voor project Kunstmestvrije Achterhoek is maandag uitgereden op een perceel van melkveehouder Harry Grevers uit Winterswijk.

Een deel van een graslandperceel is bemest met speciaal voor dit project samengestelde vloeibare groene meststoffen. Het andere deel met kunstmest, zodat de resultaten kunnen worden vergeleken. 'We willen graag met z'n allen van de kunstmest af en organische meststof toepassen', vertelt Grevers. 'Dan moeten we ook als landbouw een bijdrage leveren en de grond beschikbaar stellen. Dat doe ik graag, want ik ben er van overtuigd dat dit gaat slagen.'

Het mengsel is door Groot Zevert samengesteld en bevat geraffineerde varkensmest. 'We rijden hier dierlijke mest uit onder het mom van kunstmestvervanger. We hebben hier in de Achterhoek de koppen bij elkaar gestoken en gezegd: zoals het nu gaat, kan het niet verder. Door krachten te bundelen, hebben we bereikt dat we een vrijstelling kregen binnen het zesde actieprogramma', geeft Arjan Prinssen van Groot Zevert aan. De meststof bestaat uit een groot aandeel water en daarnaast stikstof en kali uit dierlijke mest. Grevers is een van de tien boeren in de Achterhoek die meedoet aan dit pilotproject.

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer