Groen+Fosfaat+op+eerste+maisvelden
Nieuws
© Harry Tielman

Groen Fosfaat op eerste maisvelden

De eerste proefvelden met mais zijn afgelopen week in het Drentse Zeijen ingezaaid met Groen Fosfaat. Dit is een mestkorrel die bestaat uit dierlijk fosfaat.

De proef wordt uitgevoerd door DLV Advies. Dit is het eerste jaar dat de velden zijn ingezaaid met Groen Fosfaat. In juni wordt gekeken hoe de plantgroei zich ontwikkelt en of er verschillen zichtbaar zijn tussen de huidige standaard bemesting en de bemesting met Groen Fosfaat. Tijdens het oogsten worden opbrengstbepalingen, voederwaarde en fosforanalyes gedaan.

De korrel bestaat uit natuurlijke fosfaatmeststof met toevoeging van stikstof, kalium en borium en is geschikt als meststof binnen de derogatieregeling. De innovatie valt onder de noemer kunstmestvervanger: een meststof met dierlijke mest als grondstof. Daarmee levert Groen Fosfaat volgens DLV een directe bijdrage aan circulaire economie en kringlooplandbouw.

Verschraling

De bemestingsbehoefte van mais is hoger dan de toegestane hoeveelheid meststof. De maisplant onttrekt daardoor extra fosfaat aan de bodem. Om deze verschraling van de bodem tegen te gaan is het wenselijk extra te bemesten met fosfaat. Fosfaatkunstmest is echter niet toegestaan voor derogatiebedrijven, en niet elk land is geschikt om extra drijfmest in de rij te bemesten.

Aangezien Groen Fosfaat een meststof uit dierlijke mest is, is het wel toegestaan op derogatiebedrijven. Ook is de mestkorrel afgestemd op de bemestingsbehoefte van mais. DLV stelt dat Groen Fosfaat daarom een goede oplossing kan zijn.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
Meer weer