Groen fosfaat in rij prima start mais

Fosfaat in de rij bij de maiszaai is voor aan derogatie deelnemende melkveebedrijven soms lastig omdat ze geen fosfaatkunstmest mogen gebruiken. Toch is die fosfaatgift nodig voor een goede startgroei en 2 tot 6 procent meer opbrengst in droge stof. Groen fosfaat biedt mogelijk uitkomst.

Groen+fosfaat+in+rij+prima+start+mais
© Pieter Stokkermans

Het geven van fosfaat in de rij bij derogatiebedrijven is niet altijd even eenvoudig. Er zijn mogelijkheden, zoals een fosfaatcoating en het verstrekken van drijfmest in de rij. Tijdens een gewasdemonstratie onlangs in de buurt van Zeijen bleek fosfaatcoating iets achter te blijven bij groene fosfaat.

Dit is slechts bij één proef. Drijfmest in de rij is een mooie oplossing, maar in de praktijk is het aantal toepassingen vooralsnog beperkt. In bijvoorbeeld Noord Brabant is het aantal loonwerkers met deze toepassing op één hand te tellen. 'Dit komt ook door de draagkracht van de grond', legt Albert-Jan Bos, specialist mest van DLV Advies uit.

Mengvoerbrokje

DLV Advies maakt in het project 'Groen Fosfaat', in samenwerking met Eco-Energy en Memon, een rijenmeststof uit fosfaat uit een natuurlijke bron en kunstmatige stikstof. Deze is in een zaaimachine toe te dienen. Het resultaat is een makkelijk toe te dienen pellet met de vorm van een mengvoerbrokje.

De dikke fractie van varkensmest vormt de basis van dit product. Dit heeft een gunstige stikstof-fosfaatverhouding. 'Op deze manier vervangen we fossiel fosfaat door organisch fosfaat. Dat is niet alleen goed voor de ecologische footprint, ook kunnen we zo wellicht mest in de toekomst weer tot een waardevol product maken', zegt projectleider Angela van der Sanden van DLV Advies.

Ureum

Aan de dikke fractie is een extra mineralenstikstof toegevoegd in de vorm van ureum en ammonium. Met daarbij minerale borium sluit de meststof beter aan op de praktijk. Het resultaat is een NPK-meststof van 12-6-3 met 0,2 procent borium. Eventueel zijn humuszuren en bacteriemengsels toe te voegen.

'Doordat je meststoffen toevoegt aan dierlijke mest, wordt het geheel gezien als dierlijke mest. Omdat het geen graasdiermest is, mag voor deze percelen niet de derogatienorm voor stikstof uit dierlijke mest worden gebruikt', legt Bos uit.

Plaatsingsruimte

'Dit zou anders moeten. Het doet daarmee onterecht een te grote aanslag op de plaatsingsruimte voor dierlijke mest', schetst de mestspecialist een nadeel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer