Marges+voor+melkveehouders+onder+druk
Nieuws
© Twan Wiermans

Marges voor melkveehouders onder druk

De marges voor melkveehouders komen meer onder druk te staan. Dat staat blijkt uit de Zuivelupdate van Rabobank die donderdag is verschenen.

Volgens de bank zal de groei van de mondiale melkproductie gedurende 2018 aanhouden. In de eerste drie maanden van 2018 zijn de Europese melkprijzen gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Gedurende deze periode is de door de Nederlandse melkverwerkers uitbetaalde melkprijs gemiddeld 10- tot 15 procent gedaald. De onderliggende prijsniveaus voor basiszuivelproducten zijn de oorzaak van deze prijsdaling.

Kaasprijs

Tussen september 2017 en de eerste weken van 2018 is de spotprijs voor Goudse kaas met ruim 37 procent gedaald, om de daaropvolgende twee maanden enigszins te herstellen. Door de looptijden van contracten tussen enerzijds kaasmakers en anderzijds kaashandelaren en retail heeft het enige tijd geduurd voordat dit zich vertaalde in een lagere melkprijs.

Eiwit en vet

Vooral de markt voor eiwitrijke producten, zoals magere melkpoeder en weipoeder, blijft moeizaam door de hoge Europese interventievoorraden, oplopende voorraden in Noord-Amerika en de groeiende melkaanvoer.
De prijs voor magere melkpoeder daalde tot onder de 1400 euro per ton, het laagste niveau sinds 2007 en ruim 300 euro beneden de interventieprijs van 2017.

Met prijsniveaus tot 710 euro per ton bleven ook de prijzen voor weipoeder op een laag niveau. De prijs voor Europese boter blijft ondanks de prijsval eind 2017 met 4.920 euro per ton eind maart 2018, op een bovengemiddeld niveau.

Prijsdruk blijft

Door de moeizame markt voor eiwitrijke producten en de piek in de Europese melkproductie blijft er ook het in tweede kwartaal druk staan op de melkprijzen. Hierdoor is een prijsherstel ten opzichte van het melkprijsniveau in de laatste maanden van 2017 voorlopig niet aan de orde. Desondanks wordt voor het tweede kwartaal een stabieler Nederlands melkprijsniveau verwacht ten opzichte van het prijsverval gedurende het eerste kwartaal van 2018.

Vooruitblik

Rabobank verwacht dat de Europese melkproductie in de eerste helft van 2018 zal blijven toenemen. Ondanks de daling van de gemiddelde Europese melkprijs opereren veel bedrijven nog met een positieve cashflow en is het ruwvoeraanbod ruim. Daarnaast zijn de referentiemaanden voor de eerste twee kwartalen van 2018 relatief laag. Het koudefront in februari zal de groei van de melkproductie in het eerste kwartaal enigszins temperen.

Na een stabiel derde kwartaal zal de melkproductie naar verwachting vanaf het vierde kwartaal van 2018 omslaan in een productieafname. Lagere marges en uitdagende referentiemaanden voor de tweede helft van 2017 zijn hiervan de oorzaak. Deze melkproductiedaling zal om dezelfde redenen ook doorzetten in de eerste drie maanden van 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer