Verlenging derogatie was 'geen uitgemaakte zaak'

Landbouwminister Carola Schouten is blij met de verlenging van de derogatie voor Nederland. 'Het was geen uitgemaakte zaak.'

Verlenging+derogatie+was+%27geen+uitgemaakte+zaak%27
© Dirk Hol

Dat meldt het ministerie in een reactie op de toekenning van de derogatie woensdag door het Nitraatcomité van de Europese Commissie. 'Het was geen uitgemaakte zaak, daar is door veel mensen hard aan gewerkt. Ik ben dan ook blij dat het ons toch nog gelukt is de Europese Commissie te overtuigen met een positief advies te komen.'

Dit positief advies is woensdag door het Nitraatcomité aan de Europese Commissie gegeven. Naar verwachting zal de Europese Commissie het advies binnen enkele weken definitief bekrachtigen.

Actieprogramma

Volgens Schouten heeft het actieprogramma dat Nederland heeft toegelicht aan de Europese Commissie er blijkbaar toe geleid dat er voldoende vertrouwen was om de derogatie toe te kennen. 'De derogatie is van economisch belang voor onze boeren. Tegelijkertijd wordt met de derogatie het gebruik van grasland gestimuleerd wat een positief effect heeft op onze waterkwaliteit', aldus de minister.

Kern van aanpak mestfraude is een systeem van certificering.

De derogatie is toegekend onder vrijwel dezelfde voorwaarden als de derogatie die op 1 januari van dit jaar is verlopen. De grootste verandering is de periode waarin de derogatie geldt, die is nu vastgesteld voor twee jaar. De Europese Commissie heeft hiervoor gekozen vanwege de zorgen die de Europese Commissie heeft over de fraude met opslag, vervoer, gebruik en verwerken van mest, meldt het ministerie van LNV.

Aanpak mestfraude

Vorige week is er wederom overleg geweest met de sector over het plan van aanpak mestfraude. Kern van het sectorplan is een systeem van certificering. De komende periode moeten diverse maatregelen voelbaar worden voor ondernemers in de sector.

Naast het plan van de sector werkt het ministerie met de sector aan het eenvoudiger maken van de wet- en regelgeving rond mest. Een voorbeeld is het inzetten van datatechnologie voor het realtime registreren van bepaalde gegevens bij het vervoeren van mest. Het bundelen van krachten van de verschillende opsporingsdiensten in de gebiedsgerichte aanpak moet leiden tot een betere handhaving en controle.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer