Derogatie: we strijden voort

Woensdag komt er hopelijk een voorlopig einde aan een periode van onzekerheid. Dan vergadert het Nitraatcomité in Brussel over een voorstel van de Europese Commissie om de derogatie voor de Nederlandse melkveehouderij met twee jaar te verlengen.

Derogatie%3A+we+strijden+voort
© Dirk Hol

Of het zover zou komen was lang onzeker. Wie de kranten van de laatste jaren tot zich neemt, ziet veel artikelen met de strekking dat de Nederlandse veehouders het fosfaatplafond niet gaan halen. Ook blijkt dat sommige maatschappelijke organisaties, de 'politiek' en zelfs sommige boeren ons deze derogatie niet gunnen.

Prestatie van formaat

Wat het eerste betreft, daar hebben onze veehouders een prestatie van formaat geleverd. We moesten zo'n 6,4 miljoen kilo fosfaat inleveren, er is ruim 11,4 miljoen kilo gehaald. Dat was een enorme inspanning, het heeft veel geld gekost en in menig boerengezin leed veroorzaakt.

Desondanks deden sommige organisaties er nog een schepje bovenop. Men reisde af naar Brussel om daar de mensen te overtuigen Nederland vooral geen derogatie te verlenen.

Franse veehouders bestoken EU-commissaris Phil Hogan via hun organisaties met vragen over die dekselse Nederlandse veehouders die de melkprijs naar beneden molken en daarbij 'frauderen'

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Na de mestfraude en de vermeende kalverfraude, nu I&R-affaire geheten, stelden Europarlementariërs vragen aan de commissie. En Franse veehouders bestoken EU-commissaris Phil Hogan via hun organisaties met vragen over die dekselse Nederlandse veehouders die de melkprijs naar beneden molken en daarbij 'frauderen', althans volgens onze Franse collega's.

Stevig gelobbyd

Aan de andere kant is er door het ministerie van LNV en LTO stevig gelobbyd om wel derogatie te krijgen. Als je nu de algemene dagbladen leest, krijg je de indruk dat dit de laatste keer is dat dit is gelukt. We strijden voort en dan zullen we het zien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer