Biologisch spotje kan niet door de beugel

Een reclamespotje van Bionext suggereert ten onrechte dat er bij biologische teelt geen verborgen kosten zijn. Dat oordeel de Reclame Code Commissie (RCC).

Biologisch+spotje+kan+niet+door+de+beugel
© JJFOTO/TOM RUITER

In de commercial stelt Bionext: 'Als je eerlijk vergelijkt, is een keuze voor biologisch veel voordeliger'. En: 'Bij biologisch weet je zeker dat je de echte prijs voor je eten betaalt.' Een akkerbouwer uit Emmeloord stoorde zich aan deze beweringen en diende een klacht in bij de RCC. Hij vindt dat Bionext de gangbare landbouw ten onrechte negatief afschildert. Deze week werd de klacht van de boer gegrond verklaard.

Volgens de RCC maakt Bionext in het spotje onvoldoende duidelijk dat biologische voedselproductie geen verborgen kosten kent. Bionext moet haar reclame-uitingen voortaan hierop aanpassen.

Niet veroordelen

Directeur Bavo van den Idsert van Bionext is van mening dat de RCC het begrip verborgen kosten niet goed hanteert. 'Het is zeker niet onze bedoeling de werkwijze van gangbare boeren te veroordelen. Er zijn genoeg gangbare boeren met hart voor duurzaamheid. Wel willen we laten zien dat als je de systemen vergelijkt het duidelijk is dat biologisch gericht is op het principe om water, bodem en lucht níet nodeloos te belasten.'

Met de commercial wil Bionext laten zien dat er grote verschillen bestaan tussen gangbare en biologische landbouw als je de kosten voor watervervuiling en verlies aan biodiversiteit vergelijkt. 'Wij denken dat de consument de boodschap prima doorziet en dat had leidend moeten zijn bij de uitspraak', aldus Van den Idsert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer