Schouten+bindt+in+na+overijverige+aanpak+fraude
Commentaar
© Ruud Ploeg

Schouten bindt in na overijverige aanpak fraude

Landbouwminister Carola Schouten zal zich deze week voor haar hoofd hebben geslagen. Nu de fraudezaak omtrent I&R veel kleiner blijkt dan gesuggereerd, richten de pijlen zich op haar. Bliezen het ministerie, RVO en de NVWA niet te hoog van de toren?

Eind januari werd op 7.700 bedrijven verdachte I&R-data vastgesteld, waarna 2.060 bedrijven zijn geblokkeerd. Nu blijkt dat 'slechts' 5.000 dieren foutief zijn geregistreerd. Dat zijn er 5.000 te veel, maar van het beeld van een rotte sector blijft weinig over.

Op het overgrote merendeel van de geblokkeerde bedrijven is sprake van slordigheden en fouten. De kwalificatie fraude is te zwaar aangezet. Schouten erkent de impact te hebben onderschat. Tot excuses komt ze niet, maar ze bindt duidelijk in.

Tegelijkertijd houdt de minister staande bij fouten in I&R wettelijk geen andere opties te hebben dan blokkades. Met de kennis van nu zou ze haar woorden en maatregelen ongetwijfeld anders kiezen.

Schouten schoot te snel en met te zwaar geschut

Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

Feit is dat de buitenwacht massaal op het verkeerde been is gezet. De Tweede Kamer, sectorvertegenwoordigers, opiniemakers en media buitelden over elkaar heen om fraude, gesjoemel en slordigheden te veroordelen.

Juist vanwege de stelligheid waarmee het ministerie de zaak naar buiten bracht, werd het voorbehoud 'eerst zien, dan geloven' vrijwel nergens gemaakt. Bij constatering van fraude is dat ook buitengewoon lastig. Bagatellisering van een probleem waarbij mogelijk duizenden bedrijven zijn betrokken, maakt je positie ongeloofwaardig.

In de slipstream van Schoutens draai keert dat sentiment nu en richt de onvrede zich op de minister. De imagoschade wordt niet alleen de rotte appels, maar ook haar verweten.

Met Schoutens inzet om een feilloos I&R-systeem te creëren, dient ze het belang van de rundveehouderij. De constatering dat I&R beter moet en dat te veel boeren slordig opereren, is absoluut raak. Alleen schoot de minister te snel en met te zwaar geschut.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer