Wellicht vrijstelling fosfaatrechten vleesvee

Op vleesveebedrijven zijn geen fosfaatrechten nodig voor vrouwelijk jongvee dat later niet wordt gebruikt voor de fokkerij. Deze bedrijven hebben de keuze om ook de rest van de dieren buiten de fosfaatrechten te laten vallen. Dat kondigde minister Carola Schouten van LNV vandaag aan. Brussel moet dat laatste nog goedkeuren.

Wellicht+vrijstelling+fosfaatrechten+vleesvee
© pixaby

Zo wil minister Schouten middels een beleidsregel vaststellen dat buiten de melkveehouderij enkel fosfaatrechten nodig zijn als de dieren een kalf moeten krijgen. Het overige jongvee, dat dus niet voor de fokkerij is bestemd, is daarmee vrijgesteld van fosfaatrechten. Wel moeten vleesveehouders dit via hun administratie aantonen. Zo is dus bijvoorbeeld het insemineren van deze dieren uit den boze.

Vrijstellingsregeling

Daarnaast kunnen ondernemers kiezen voor een vrijstellingsregeling voor hun bedrijf, waarvoor nog goedkeuring uit Brussel nodig is. Inmiddels heeft Schouten hiervoor wel de contouren met de sector afgesproken.

Vleesveehouders kunnen kiezen voor deelname aan het fosfaatrechtenstelsel of voor vrijstelling. Ondernemers die voor deze vrijstelling in aanmerking willen komen, moeten afstand doen van eventueel ontvangen fosfaatrechten. Ook mogen van deze bedrijven geen dieren vertrekken voor de melkveehouderij en mag het bedrijf zelf geen melkveetak hebben.

'Ondernemers die gaan voor de vrijstellingsregeling doen er goed aan om de eventueel aan hen toegekende rechten niet te verhandelen. Zij zullen hier immers afstand van moeten doen', stelt Schouten. Ze beoogt de regeling per 1 juli 2018 te laten ingaan. Op termijn wil ze de wet en definities daarin veranderen, om vleesvee structureel te onderscheiden van melkvee.

Zeldzame rassen

Schouten wil met deze regeling ook tegemoetkomen aan de houders van zeldzame runderrassen. De Kamer heeft hier meerdere keren op aangedrongen.

'Doordat het gros van de zeldzame rassen wordt gehouden voor de vleesproductie, betekent deze regeling ook dat houders van zeldzame rassen in deze sector hun bedrijfsvoering ongestoord kunnen voortzetten en zelfs kunnen groeien. Daarmee is de problematiek voor de zeldzame runderrassen grotendeels opgelost', stelt ze in de brief.

• Lees meer over fosfaatrechten in het dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer