Hulpstof+verbetert+virusbestrijding+in+poters
Achtergrond
© Haijo Dodde

Hulpstof verbetert virusbestrijding in poters

Akkerbouwers Wim Droog en Gerwin Luimes voeren met succes de virusbestrijding uit in hun pootgoed door de hulpstof Prolong XP te combineren met pyrethroïden. Ze mijden minerale olie vanwege de kans op gewasschade.

'We hebben drie jaar geleden voor het laatst minerale olie toegepast op Agata-aardappelen', vertelt Luimes. 'Op het perceel ontstond veel schade in de vorm van bruin en verbrand blad. Het gewas heeft toen geruime tijd stilgestaan in de groei. Dat was voor mij aanleiding om te zoeken naar andere mogelijkheden voor de virusbestrijding.'

Droog had er naast de gewasschade vooral genoeg van dat hij steeds grote hoeveelheden jerrycans met minerale olie moest verslepen tijdens de spuitbeurten. 'Daar was ik helemaal klaar mee. Ik heb mijn teeltadviseur gevraagd naar alternatieven en hij kwam toen met de suggestie om de hulpstof Prolong XP aan de pyrethroïde toe te voegen.' Het eerste jaar testte Droog de nieuwe combinatie op beperkte schaal en dat leverde direct goede resultaten in de nacontrole.

Samenwerking

Droog en Luimes hebben allebei een akkerbouwbedrijf in Marknesse. Zij werken samen met nog twee collega-akkerbouwers. De samenwerking betreft arbeid en gebruik van machines. Financieel zijn de vier bedrijven gescheiden. Het totale areaal pootgoed van Droog en Luimes is 60 hectare.

Belangrijk voordeel van het toevoegen van de hulpstof is dat het gewas sneller opdroogt

Wim Droog, akkerbouwer in Marknesse

Voor de virusbestrijding hanteren de pootgoedtelers in het seizoen een wekelijks schema. In de mix met een pyrethroïde en vaak een fungicide is de dosering van Prolong XP 0,2 tot 0,3 liter per hectare. 'Belangrijk voordeel van het toevoegen van de hulpstof is dat het gewas sneller opdroogt. De middelen zijn eerder regenvast en door de kortere bladnatperiode is de kans op phytophthora ook kleiner', stelt Droog.

• Bekijk ook: 'Smart Ziekzoeker moet ziekten eerder zien dan teler'

Gewas vlot toegankelijk

De Flevolandse akkerbouwer zegt dat na een bespuiting het pootgoedgewas vrij vlot weer toegankelijk is voor selectiewerkzaamheden. 'Voorheen na een volle dosering minerale olie duurde het zeker een dag of twee voordat het gewas voldoende hersteld was voor controle op zieke planten. Dat scheelt in de werkplanning.'

Luimes benadrukt dat gezond uitgangsmateriaal en goed selecteren de basis zijn voor een geslaagde virusbestrijding. 'Verder proberen we zo goed mogelijk de virusoverdracht door luizen tegen te gaan. Het is altijd mooi om op basis van de resultaten in de nacontrole te constateren dat een bestrijdingsstrategie geslaagd is.'

Goede ervaringen

Vanwege de goede ervaringen in pootgoed overweegt Luimes om ook in consumptieaardappelen en uien te gaan werken met Prolong XP. 'Vooral als we contactmiddelen toepassen waarbij een goede bedekking nodig is, dan verwacht ik ook in deze gewassen een meerwaarde van de uitvloeier en hechter.'

In een tankmix laat Prolong XP zich goed mengen, is de ervaring van beide pootgoedtelers. Wel moet de hulpstof als eerste worden opgelost. De meerkosten bedragen ongeveer 10 euro per hectare.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer