%27Afvoer+fipronilmest+nijpend+probleem%27
Nieuws
© archief Marcel Bekken

'Afvoer fipronilmest nijpend probleem'

Er is dringend behoefte aan aanvullende mogelijkheden om vervuilde mest af te voeren van pluimveebedrijven die betrokken zijn bij de fipronilcrisis. Na het verbranden van ruim 2.500 ton is er bij ARN Weurt geen capaciteit meer beschikbaar. Dat meldt het fipronilmeldpunt.

Het fipronilmeldpunt is een initiatief van LTO Noord- afdeling Gelderse Vallei, NVP en diverse gemeenten. Het meldpunt maakte bekend dat de mogelijkheid tot mestverbranding bij ARN Weurt is vervallen. Vanaf begin november 2017 konden pluimveehouders hier mest met minder dan 55 procent droge stof laten verbranden. Hier hebben 28 pluimveehouders gebruik van gemaakt.

Voor een deel van de pluimveebedrijven heeft dat tot vrijgave geleid en werd de bestaande mestvoorraad niet meer onnodig aangevuld met nieuwe, schone mest. Na het verbranden van ruim 2.500 ton vervalt deze mogelijkheid. ARN heeft hiervoor geen capaciteit meer beschikbaar.

Aanvullende maatregelen

Verder meldt het fipronilmeldpunt dat de afvoer van vervuilde mest een nijpend probleem blijft. Er is, naast de beperkte mogelijkheid van verbranding bij BMC Moerdijk, dringend behoefte aan aanvullende mogelijkheden, zoals het homogeniseren van vervuilde mest of het aanpassen van de maximale residulimiet (MRL) naar een realistische norm.

Andere opties zijn het verbranden van mest in andere verbrandingscentrales tegen een realistisch tarief, het behandelen van mest zodat de mest onder de MRL komt of het afvoeren van vervuilde mest en opslaan op een centrale opslag.

Volgens het fipronilmeldpunt heeft overleg tussen de pluimveesector en LNV/NVWA nog niet tot concrete oplossingen geleid.

Vrijwilligers

Door de combinatie van het toenemend aantal vrijgegeven stallen en de vogelgriep zijn er sinds begin december geen oproepen van pluimveehouders meer binnengekomen voor de inzet van vrijwilligers op hun bedrijf. De actie 'Boenen bij de boeren' is daarom beëindigd.

In totaal heeft 27 keer een groep vrijwilligers werkzaamheden verricht bij door de fipronilcrisis getroffen pluimveehouders. Het ging om mest verwijderen, eieren vernietigen, opruimen, opnieuw inrichten en plastic onderdelen vervangen. Meer dan honderd vrijwilligers hebben zich ingezet.

Meldpunt

Verder ontving het fipronilmeldpunt de afgelopen weken veel vragen over de protocollen. Deze zijn te vinden op de website van Avined.

Het meldpunt is bedoeld voor alle pluimveehouders in de Gelderse Vallei die direct of indirect met de fipronilproblematiek te maken hebben. Ook vragen van buiten deze regio worden beantwoord. Vanaf 7 augustus is er volop gebruikgemaakt van dit meldpunt. Er zijn meer dan tweeduizend contacten afgehandeld.

Het fipronilmeldpunt is telefonisch bereiken op (088) 0206410 of per e-mail: info@poultryexpertisecentre.com.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer