Voorbereiding voorjaar in volle gang

Fruitteler Mark Andre de la Porte uit Dreumel is druk bezig om zijn boomgaard klaar te maken voor het voorjaar. Samen met enkele medewerkers is hij bezig met het snoeien van de perenbomen.

Eind februari, begin maart moeten de perenbomen gesnoeid zijn omdat de knoppen dan al beginnen uit te lopen. Daarom begint hij altijd met het snoeien van de perenbomen. Daarna volgen de appels omdat die ook nog in april gesnoeid kunnen worden maar voor de peren is dat te laat. 'Dit jaar hebben we meer als voldoende goede knoppen', vertelt De la Porte. 'Vorig jaar met de vorst was de vruchtdracht minder. Dan heb je het jaar erop meestal hele goede knoppen, en dat is dit jaar dus ook zo.'

Voldoende nieuwe knoppen dus dat maakt het snoeien makkelijker. 'Met snoeien proberen we voldoende licht in de boom te krijgen. Grote takken die andere in de schaduw zetten halen we weg. Daarnaast proberen we wat jong hout in de boom te laten want van jong hout krijg je mooie dikke peren.'

Vorig jaar had de sector veel last van vorst in het voorjaar. Daardoor bevroren de knoppen en mislukte een deel van de oogst. De la Porte: 'April is nog zo ver weg, daar kunnen e nog niks zinnigs over zeggen. De vorst die ze volgende week verwachten geeft totaal geen schade omdat de bomen nog in rust zijn.'

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer