Reimerswaal komt fruittelers tegemoet

Gemeente Reimerswaal komt fruittelers tegemoet die hun zorgen hadden geuit over het in 2016 aangescherpte beleid rondom de huisvesting van arbeidsmigranten.

Reimerswaal+komt+fruittelers+tegemoet
© Anton Dingemanse

Volgens de Zeeuwse fruittelers zijn de eisen onwerkbaar en hebben ze grote financiële gevolgen. In het gesprek met ZLTO en NFO begin deze week, toonde gemeente Reimerswaal begrip voor de bezwaren. Ze komt de ondernemers op verschillende punten tegemoet.

Zo wordt per bedrijf bekeken hoe de huisvesting landschappelijk kan worden ingepast en mag de ondernemer zelf met een voorstel komen. Dit voorkomt hoge kosten voor de inhuur van een erkend landschapsarchitect. Het maxima aantal van drie personen per slaapkamer wordt losgelaten. In plaats daarvan zal waarschijnlijk het uitgangspunt gehanteerd worden dat een slaapkamer een oppervlakte moet hebben van 2,7 m2 per slaapplaats.

Volgens het huidige beleid mag er in geschakelde woonunits niet geslapen worden. Wanneer wordt aangetoond dat wanden 30 minuten brandvertragend zijn, wordt dit wel toegestaan.

Bovendien krijgen ZLTO en NFO de mogelijkheid te onderbouwen waarom huisvesting op een veel kortere afstand van de boomgaard mogelijk moet zijn. De huidige norm voor een spuitvrije zone ligt op 50 meter.

Beide organisaties betreuren het dat op één belangrijk punt geen overeenstemming is bereikt. Bij bestaande inpandige huisvesting is vaak gebouwd zonder dat rekening is gehouden met brandvertragende muren. De gemeente geeft aan dat Veiligheidsregio Zeeland vasthoudt aan de eis dat wanden 30 minuten brandvertragend moeten zijn. Een ondernemer mag wel gelijkwaardigheid aantonen, maar dat betekent veelal veel duurdere oplossingen.

Gemeente Reimerswaal gaat haar beleid rondom de huisvesting van arbeidsmigranten herzien. Dit jaar wordt niet gehandhaafd op het huisvestingsbeleid, tenzij het om mensonterende situaties gaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer