Meer+fruittelers+hebben+uitbreidingsplannen
Nieuws
© DIRK HOL

Meer fruittelers hebben uitbreidingsplannen

Ruim 10 procent van de fruittelers wil uitbreiden of het bedrijf overdragen aan een opvolger. De groep is groter dan in 2016, blijkt uit onderzoek van AgriDirect in Roggel.

Eind 2016 gaf 8,5 procent van de fuittelers nog aan te willen groeien. Het aantal fruitbedrijven dat denkt aan stoppen was eind vorig jaar net zo groot als in december 2016: toen zei ook bijna 11 procent van de bedrijven dit plan te hebben.

De stoppers zijn volgens AgriDirect vooral te vinden bij de kleinere bedrijven. 'Als er gekeken wordt naar bedrijfsgrootte, dan bevinden er zich meer stoppers dan uitbreiders in de bedrijven met minder dan 4 hectare grond en in de categorie tussen 4 en 8 hectare', meldt een woordvoerder van het agrarisch onderzoeksbureau.

Grotere bedrijven

In de groep 'tussen 4 en 8 hectare' geeft een op de vijf telers aan te willen stoppen of af te bouwen. Tegelijkertijd zijn er binnen deze categorie de minste uitbreiders: 4,1 procent. De categorie 'bedrijven met 20 hectare of meer' heeft het hoogste percentage uitbreiders met 16,8.

Bij ondernemingen met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder staat in 22,8 procent van de gevallen een opvolger klaar. Ten opzichte van 2016 waren er eind vorig jaar echter minder opvolgers die al in het bedrijf zijn opgenomen (8,6 procent).

Conjunctuur

'Natuurlijk zijn wij blij met de positieve cijfers wat betreft het percentage uitbreidingsplannen', reageert Michiel Gerritsen, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). 'Fruittelers kenden in 2017 gemiddeld een redelijk tot goed jaar. Het percentage uitbreidingsplannen lijkt dan ook gelijk te lopen met de conjunctuur.'

AgriDirect heeft eind vorig jaar ruim 1.300 Nederlandse fruittelers benaderd om informatie te vragen over hun bedrijfsactiviteiten en hun toekomst- en investeringsplannen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer