Marketing+voor+fruittuin+van+Nederland
Achtergrond
© Jorg Tönjes

Marketing voor fruittuin van Nederland

Fruittelers in Rivierenland willen met een aantrekkelijke presentatie de directe verkoop vergroten. Dit jaar houden ze een ontwerpwedstrijd van designfruitstalletjes. De regio mag best wat nadrukkelijker naar buiten treden met de koppeling agrarisch-toeristisch, vinden de initiatiefnemers.

Lia van Beusichem is kersenteler en heeft een theetuin in Zoelmond. De directe verkoop van kersen is een hoofdactiviteit. 'Wij vinden het presenteren van het product belangrijk. Je moet het zo doen dat mensen terug willen komen. Bij ons komen ze uit het hele land. Daar hoort wat mij betreft ook lekkere appeltaart en een heerlijke bak koffie bij.'

Op het bedrijf van de familie Van Beusichem groeide de huisverkoop van een partytent via een blokhut naar een speciaal hiervoor ingerichte schuur. 'Natuurlijk is het leuk om met mooi weer op het gras te zitten en kersen te eten, maar bij ons kun je ook goed terecht als het minder mooi weer is.'

Vermarkten

Volgens Jolijn Zwart-van Kessel is het bedrijf als dat van de Van Beusichems een goed voorbeeld van hoe meer bedrijven in de regio hun producten vermarkten aan recreanten en toeristen.

We zijn wel eens te bescheiden over deze mooie streek

Jolijn Zwart-van Kessel, Stichting Platteland Rivierenland

'De regio heeft een naam als fruittuin van Nederland of als Fruitdelta Rivierenland en veel mensen associëren de Betuwe met fruitteelt. Er is hier een investeringsfonds voor agribusiness, toerisme, recreatie en logistiek. Voor Stichting Platteland Rivierenland voer ik het regionale project 'Design Fruitstalletjes' uit.'

Fruitstalletje

Samen met het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland werken de fruittelers in de regio aan een fruitstalletje dat dienstdoet in de verkoop van fruit, als rustpunt voor de bezoekers van het gebied en als publiekstrekker.

Zwart: 'We zijn wel eens te bescheiden over deze streek. Er zijn veel momenten waarop de fruitbomen een bezoek aan de streek waard zijn en daar buitenom ook. Nu geeft iedere teler zijn eigen invulling aan de verkoop. We kunnen daarnaast samen optrekken. Denk bijvoorbeeld aan een route of aan elementen die de gezamenlijke uitstraling versterken. Samen kun je meer dan je in je eentje kunt trekken.'

Selfiewaardig

De fruitstalletjeswedstrijd is een idee van de ondernemende streekbewoner Wim de Jager. Hij werkt ook mee aan het project. Op de eerste inspiratieavond met een grote groep fruittelers uit de regio kwam het leukere fruitstalletje naar voren. Het moest meer worden dan vijf planken en een zeiltje. Zwart omschrijft het als een 'selfiewaardig stalletje'.

Zwart zegt dat de vrijheid groot is in het ontwerp. 'We hopen dat de wedstrijd veel creativiteit losmaakt. Daarom willen we niet vooraf al met voorbeelden komen. We denken dat gewone mensen, kinderen, ondernemers en scholieren of studenten er een eigen draai aan kunnen geven. We hebben studenten van de Design Academy Eindhoven verzocht met ideeën te komen en ook het lokale mbo-onderwijs.'

Eenvoudig ontwerp

Als het ontwerp eenvoudig is uit te voeren, heeft dat de voorkeur van de organisatie. Het stalletje kan dan, eventueel in meerdere maten, bij zoveel mogelijk bedrijven worden gebruikt en misschien ook worden ingezet als promotiestand op beurzen.

Van Beusichem hoopt dat er meer bussen met toeristen naar het gebied komen. Zo kan ze een goede omzet houden en een goede prijs blijven vragen. Om de bewerkelijkheid van het product te laten zien, heeft zij een voorbeeld van een teler die de sorteerlijn van zijn fruit in de verkoopruimte plaatste.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer