Vlamingen werken aan datahub voor landbouw

Het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) gaat de komende drie jaar samen met andere partijen een 'datahub voor agrofood' ontwikkelen.

Vlamingen+werken+aan+datahub+voor+landbouw
© Twan wiermans

Onderzoeksinstituut ILVO gaat de komende drie jaar samen met het innovatief bedrijvennetwerk Smart Digital Farming (SDF) en met zes bedrijven en landbouworganisaties (Aveve, Boerenbond, CRV, DGZ, Innovatiesteunpunt, Milcobel) de datahub vorm geven.

De hub maakt het mogelijk om data uit te wisselen en met elkaar te verbinden. Het project besteedt veel aandacht aan veiligheid, respect voor dataprivacy en behoud van data-eigendom. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) geeft bijna een half miljoen euro steun. Het startschot is op 3 april.

Meer inzicht

Het delen van data kan volgens de partners grote voordelen opleveren, voor de landbouwer, de bedrijven en de volledige sector. Het gaat onder andere over administratieve ontzorging van veehouders, optimalisatie van input en meer inzicht in de bedrijfsvoering.

'Er liggen grote kansen in het connecteren van data in de agrovoedingsketen', zegt Jurgen Vangeyte van het ILVO. Data zijn overal: In de landbouw registreren digitale systemen tal van data over gewassen, dieren, percelen en dergelijke. Ook veel andere landbouwkundige gegevens komen beschikbaar in de deelsectoren. 'Data delen is bij uitstel een verhaal van veld tot vork'.

Eigenaar

De landbouwer staat bij het project centraal. Dat betekent dat hij erkend wordt als eigenaar van de data en dat hij een centrale rol krijgt in de data-uitwisseling: hij bepaalt welke andere partijen toegang mogen krijgen tot zijn data. Enkel de door de landbouwer geautoriseerde data kunnen verder uitgewisseld en gecombineerd worden.

In het EFRO-project datahub demonstreert in eerste instantie de mogelijke voordelen van het delen van data in de landbouwsector aan de hand van cases in de melkveehouderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer