Eerste+Cerescon+aspergeoogstrobot+op+Duitse+beurs
Nieuws
© Eigen Foto

Eerste Cerescon aspergeoogstrobot op Duitse beurs

Het Nederlandse bedrijf Cerescon presenteert op de Duitse aspergebeurs Expo-SE 2017 de eerste 3-rijige aspergeoogstrobot ter wereld.

Na een succesvolle testperiode in het afgelopen seizoen met een 1-rijige versie toont Cerescon uit Heeze tijdens de Spargelmesse op 22 en 23 november 2017 in Karlsruhe, de grootste aspergetelersbeurs ter wereld, het prototype van de definitieve machine.

Cerescon neemt tijdens de beurs de zogenaamde Innovationspreis in ontvangst, een prijs die de beurs jaarlijks uitreikt voor het meest kansrijke product dat voor gebruikers de grootste voordelen oplevert. De uitreiking vindt direct na het openen van de beurs plaats.

Ondergrondse detectie

De aspergeoogstrobot is een getrokken machine die de asperges ondergronds detecteert, met als gevolg een betere kwaliteit en meer asperges. De 3-rijige versie van de machine kan circa 50 hectare per seizoen bijhouden, vervangt ongeveer 70 handsterkers en halveert de kostprijs voor het steken.

Ad Vermeer, uitvinder van de machine, geeft op beide beursdagen meerdere presentaties met technische toelichting op de werking van de 3-rijige aspergeoogstrobot en is beschikbaar voor het beantwoorden van technische vragen.

Geïnteresseerde telers krijgen op de beurs de mogelijkheid in te tekenen voor een gesprek met Cerescon, zodat zij vragen kunnen stellen en het rendement voor hun situatie kunnen laten berekenen. Bij interesse tot aanschaf is er de gelegenheid in te tekenen.

Cerescon stelt een beperkt aantal telers die serieuze belangstelling hebben om een machine aan te schaffen, in de gelegenheid een demonstratie van de machine in het veld bij te wonen tijdens het seizoen van 2018.

Oogstseizoen 2017

Afgelopen voorjaar heeft Cerescon onder belangstelling van telers uit Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Peru en de internationale pers de 1-rijige versie van de machine gepresenteerd. Tijdens het oogstseizoen van 2017 is de 1-rijige machine getest. Volgend seizoen zal de aspergeoogstrobot de eerste asperges commercieel steken.

Tevens staan er opnieuw uitgebreide testen op stapel, onderdeel van een driejarig onderzoek dat samen met Wageningen UR, LimGroup en enkele grote telers in Nederland wordt uitgevoerd. De testen hebben als doel het machinesteken te vergelijken met handsteken: de exacte cijfers van de meeropbrengst en hogere kwaliteit van het machinesteken kunnen zo worden aangetoond.

Cerescon heeft als eerste bedrijf ter wereld met succes de haalbaarheid van een automatische selectieve aspergeoogstmachine aangetoond. Daarmee is het jonge bedrijf bovendien de eerste ter wereld die een selectieve oogstmachine commercieel beschikbaar stelt.

De belangstelling voor Cerescon gaat verder dan alleen die van aspergetelers, getuige de innovatieprijzen die Cerescon in de afgelopen maanden heeft gewonnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer