WeidevoerKompas+leidt+tot+hogere+mineraleneffici%C3%ABntie
Nieuws
© Mike Schellart

WeidevoerKompas leidt tot hogere mineralenefficiëntie

Door slim te sturen op de bijvoeding van melkkoeien en bemesting is een hoge mineralenefficiëntie in combinatie met veel weiden goed mogelijk.

Dat stelt adviseur Tim van Noord van PPP-Agro Advies die de afgelopen drie met een aantal melkveehouders het project KringloopWeiden heeft geleid. In de vorm van het WeidevoerKompas is een tool ontwikkeld die melkveehouders helpt om bij weidegang in de bijvoeding de juiste gehaltes aan eiwit en fosfor in het rantsoen te verstrekken waardoor een hogere efficiëntie en lagere excretie wordt gehaald.

Dit kan alleen als er op de norm gevoerd wordt. Hierbij draait het vooral om stikstof en fosfor. Om een onnodig hoge excretie te voorkomen wordt de hoeveelheid eiwit en de hoeveelheid fosfor in het rantsoen maandelijks gemonitord. Hierbij kan de streefwaarde in het kompas zelf ingevuld worden maar over het algemeen geldt voor eiwit een streefwaarde van 150-155 gram per kilo droge stof voer en voor fosfor 3,5 gram per kilo droge stof.

Bijvoeding

Door het invullen van de te verwachten bijvoeding aan ruwvoer op stal, de gewenste hoeveelheid krachtvoer en de kwaliteit van het weidegras geeft de tool aan hoeveel weidegras de koeien nog op moeten nemen om aan hun Vem-behoefte te voldoen. Ook wordt weergeven hoeveel fosfor en eiwit er in het krachtvoer mag zitten om het gewenste niveau in het totale rantsoen te realiseren.

Volgens Van Noord is het de uitdaging om het eiwitgehalte in het najaarsgras te beperken. 'Dit kan gerealiseerd worden door op tijd te stoppen met de aanwending van drijfmest op percelen die nog geweid gaan worden, drijfmest werkt namelijk nog lang na. Daarnaast kan een beperkte kunstmestgift gestrooid worden om roest te voorkomen en het gras smakelijk te houden. Maar beperk deze giften tot kleine giften van 15 kilo stikstof (55 kg KAS).'

Hoog energiegehalte

Ondanks een aangepaste bemestingstrategie zal najaarsgras nog altijd hogere gehaltes aan eiwit bevatten, aldus Van Noord. 'Stem daarom ook de bijvoeding hierop af en zorg voor eiwitarmere bijvoeding in die periode. Voer je bijvoorbeeld een beperkte hoeveelheid mais, verdeel deze dan op zo'n manier dat je in het najaar wat meer kunt voeren dan in een andere periode. En zorg voor krachtvoer of bijproducten met lagere eiwitgehalte en een hoog energiegehalte.'

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer