Nettoresultaat+Agrifirm+naar+38%2C4+miljoen
Nieuws
© Agrifirm

Nettoresultaat Agrifirm naar 38,4 miljoen

Royal Agrifirm Group heeft in 2017 het nettoresultaat met 25 procent zien groeien naar 38,4 miljoen euro. Van deze winst wordt 25 miljoen euro uitgekeerd aan de leden.

Dat heeft Royal Agrifirm Group woensdag bekendgemaakt. 'Een uitstekend resultaat dat we hebben gerealiseerd in sterk veranderende markten. We zien dat de nieuwe strategie 'Better Together' de eerste vruchten afwerpt', aldus Dick Hordijk, CEO Agrifirm in het begeleidende persbericht. 'Met innovatieve oplossingen dragen wij bij aan een goed rendement op het boerenerf, voor een toekomstbestendige voedselketen.'

Naast een stijging van het netto resultaat met 25 procent is er ook klantenwinst in Nederland in de plantaardige sector (gewasbescherming), de varkenshouderij en de pluimveehouderij. Het goede financiële resultaat is bereikt ondanks zeer wisselende marktomstandigheden. De coöperatie weet zo in 2017 een hoog rendement voor haar leden te behalen.

Samenwerking

De eerste resultaten van de strategie 'Better Together', waarin een betere samenwerking met de leden/klanten, partijen in de keten en tussen de Agrifirm-bedrijven onderling centraal staat, worden zichtbaar, meldt het concern.

Dit resulteert in innovatieve oplossingen die leiden tot een beter rendement op de boerderij. Een voorbeeld is de introductie van het nieuwe biggenvoerconcept UniQ, dat kennis van Agrifirm veevoeding en specialiteiten combineert. In de plantaardige sector is een nieuwe strategie gewasbescherming geïntroduceerd, met onder meer de inzet van low impact middelen en precisielandbouw. Op deze manier draagt Agrifirm bij aan een toekomstbestendige voedselketen.

In Polen werd in 2017 het bedrijf Bacutil verworven waardoor Agrifirm een nagenoeg landelijke dekking in mengvoer op de Poolse markt heeft, met een top vier positie. Daarnaast was er een sterke autonome groei in de afzet van pluimvee- en varkensvoer.

Grensstreek

Het resultaat in Hongarije herstelde zich van het tegenvallende jaar 2016. De activiteiten in Duitsland zijn in 2017 volledig geherstructureerd, waardoor nu een gezond businessmodel is ontstaan, gericht op de grensstreek. De voerproductie in België groeide gestaag door, vooral in de pluimveesector.

De specialiteiten-activiteiten van Agrifirm lieten een gevarieerd beeld zien. Brazilië profiteert van kostenbesparingen in de operationele sfeer en een verbeterde marktaanpak. Een importstop van specialiteiten door Algerije raakte de productielocatie in Drongen (België). Dit werd deels gecompenseerd met volumegroei in Europa. In andere markten, zoals Spanje, Italië, China en Oost-Europa, ontwikkelde de afzet zich goed.

Sluiting Utrecht

Om voorop te blijven lopen als premix-leverancier, heeft Agrifirm het voornemen om de premix-productieactiviteiten in Utrecht te sluiten en over te brengen naar het Belgische Drongen. Op deze manier ontstaat één uiterst efficiënte fabriek van waaruit zowel Noordwest-Europa als Noord-Afrika kan worden beleverd.

De overige productgroepen worden ondergebracht in het bestaande netwerk van Agrifirm. Dit heeft gevolgen voor de werkgelegenheid in Utrecht, waar de lokale productie in dat geval zal verdwijnen. Een sterk sociaal plan en een actieve begeleiding van werk naar werk worden ingezet om de impact op de werknemers zo goed mogelijk op te vangen.

Vochtige voeders

In de voersector wisten Oldambt en Bonda goede resultaten te boeken. De afzet door Bonda van gemengde vochtige voeders vanuit de locatie in Den Bosch krijgt steeds meer waardering van veehouders, zegt Agrifirm. Daarnaast wist het bedrijf in Frankrijk de activiteiten uit te breiden.

Welkoop zette in 2017 de ingezette positieve ontwikkeling stevig door en werd verkozen tot de Beste Winkelketen van Nederland 2017-2018 in zowel de categorie Tuin als Dierenspeciaalzaken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer