Meer voederwaarde met maaien voor bloeistadium

Voor een optimale opbrengst van het gras is de bloeidatum hiervan mede bepalend. Een veld gras in bloei betekent immers zeker 150 VEM per kilo droge stof minder opbrengst. Dit komt doordat de voederwaarde in de stengel de helft is als die van het blad.

Meer+voederwaarde+met+maaien+voor+bloeistadium
© Koos van der Spek

Hoe kan daarmee worden gewerkt?

Mengsels bestaan voornamelijk uit Engels raaigras. Deze grassoort bloeit maar één keer per jaar. Het is daarom goed om te kijken naar de bloeidatum van het laatste ras in dit mengsel. Het is verstandig om de week voor die bloeidatum te maaien. Terwijl bladeren 1.000 VEM per kilo droge stof hebben, komen de stengels qua voederwaarde op de helft uit. Hierdoor is het belangrijk voldoende blad en niet te veel stengel te hebben. In bloei is het aandeel stengel beduidend hoger.

Hoe is die bloeidatum te bepalen?

Gras bloeit in het voorjaar, grofweg tussen 22 mei en 9 juni. Ongeveer tien dagen voor deze bloeidatum komt de pluim door de stengel omhoog. Dit is te voelen aan een verdikking in die stengel. Wanneer je die verdikking waarneemt wordt het tijd om het gras te maaien. Vaak is wel bekend wanneer de bloeidatum van een specifiek ras is.

Op die bloeidatum kun je de klok gelijk zetten?

Dit moment is toch lastig te voorspellen. Zo is het niet alleen afhankelijk van het voorjaar, maar ook van eventuele stress. Dat ontstaat wanneer de groeiomstandigheden van de plant niet optimaal zijn, bijvoorbeeld als gevolg van onvoldoende voedingsstoffen of de zuurtegraad van de grond.

Spelen veredelaars hierop in?

Ja, sommige veredelaars kiezen bewust voor grasmengsel waarbij de rassen binnen een week bloeien. Hierdoor is het maaimoment gemakkelijk te bepalen. Een ander voordeel hiervan is dat niet al een deel van de grasrassen wél bloeit bij het maaien, wat ten koste gaat van de voederwaarde.

Is een vroegbloeiend of laatbloeiend ras te adviseren?

Een laatbloeiend ras vormt later stengels dan een vroegbloeiend ras. Zo heeft een melkveehouder meer speling om te maaien voordat het gewas in bloei komt. Dat kan uitkomst bieden bij ongunstige weersomstandigheden. Sommige veredelaars gebruiken daarom laatbloeiers in hun maaimengsels.

Anderen gebruiken deze overigens weer niet, omdat zij vinden dat ze ook vrijwel altijd later starten met groeien in het voorjaar. Zij kiezen voor vroege groei en daarmee ook vroege opbrengst. Sommigen zaaien festuloliums mee in. Vooral de loliumtypes zijn interessant. Die beginnen eerder met de groeicurve dan Engels raaigras, waardoor er in het voorjaar meer opbrengst is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer