Grasklaver+goede+voedselbron+voor+hommel
Nieuws
© DIRK HOL

Grasklaver goede voedselbron voor hommel

Uit een proef bij melkveehouder Walter Koppelaars in het Brabantse Lithoijen blijkt dat hommels prima gedijen op grasland waar klaver is gezaaid.

CLM noemt de resultaten verrassend. Op twee meetdagen, 6 juli en 21 augustus, werden in totaal vijfhonderd wilde bijen geteld. Het overgrote deel van de gevonden soorten zijn de veel voorkomende akkerhommel, gewone aardhommel en steenhommel. Deze kunnen, met het beschikbare stuifmeel, veel larven grootbrengen.

Volgens het adviesbureau is het wel een probleem dat de percelen regelmatig gemaaid worden waardoor massale bloei en lege velden elkaar afwisselen. Het gefaseerd maaien van percelen zou dit periodieke voedseltekort grotendeels oplossen. Daarnaast is het voor hommels belangrijk dat in de lente, voor de klaver bloeit, bloeiende planten beschikbaar zijn.

Bestuiving

De afname van de bijenpopulaties is een nijpend probleem, want insecten zijn cruciaal voor bestuiving van planten en als voedselbron. Om (wilde) bijen en andere nuttige insecten te helpen, hebben verschillende partijen en regio's Bee Deals gesloten.

Onder begeleiding van adviesbureau CLM nemen de partijen maatregelen, zoals het zaaien van bloemenranden en het aanleggen van nestgelegenheid. In de Bee Deal Oss, waar de proef bij veehouder Koppelaars deel van uitmaakt, werken gemeente Oss, waterschap Aa en Maas, Brabant Water en telers uit de regio samen aan een betere leefomgeving voor de (wilde) bij.

Nestgelegenheid

In eenzijdige agrarische landschappen is het voor bijen vaak moeilijk om voedsel en nestgelegenheid te vinden. Om de activiteiten van wilde bijen in dit landschap te stimuleren, is onderzocht of grasklaver op de percelen een uitkomst kan bieden.

Ivo Raemakers van Ecologica deed de monitoring en constateerde dat grasklaver een goede voedselbron is voor hommels. Bloeiende klaver voorziet bijen onder meer van eiwitrijk stuifmeel, wat nodig is voor hun larven. Voor veel wilde bijen is het belangrijk een grote diversiteit te hebben in voedsel- en nestelaanbod. Dit kan bijvoorbeeld door kruidenranden of bloeiende bermen. Structuren als onbehandelde weipalen, houtblokken, zandhopen, schrale slootkanten of plantenresten zijn geschikte nestelplekken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer