LTO+Glaskracht+wil+CO2+afvangen
Nieuws
© Hoogendoorn Growth Management

LTO Glaskracht wil CO2 afvangen

LTO Glaskracht Nederland heeft met de branchevereniging voor afvalverwerkers bij minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een plan ingediend om afvang en levering van CO2 aan de glastuinbouwsector uit te breiden.

Daarnaast hebben warmtecoöperaties en LTO Glaskracht de minister opgeroepen versneld werk te maken van de ontwikkeling en aanleg van warmtenetten in glastuinbouwclusters. Warmtenetten versnellen de ontwikkeling van geothermie, restwarmte en andere duurzame alternatieven voor aardgas, waarvan de urgentie is toegenomen door de problemen met de winning van Gronings gas.

In Westland en Oostland samen kan de komende jaren tot 10 PJ warmte ontwikkeld worden als alternatief voor aardgas, maar ook in andere gebieden liggen er kansen. Samen met de uitbreiding van de CO2-voorziening kan dit het gasverbruik in de glastuinbouw op korte termijn verlagen met 300 tot 400 miljoen kubieke meter per jaar, aldus LTO Glaskracht.

Bijdrage overheid

De kern van het voorstel aan het ministerie van EZK is dat de overheid een bijdrage levert aan de financierbaarheid van de warmtenetten en de CO2-afvang, de zogenaamde onrendabele top. De overheid zou onder andere kunnen bijdragen aan de warmterotonde, de ontbrekende schakel tussen het havengebied en de glastuinbouw in Zuid-Holland.

De glastuinbouw werkt al jaren aan de energietransitie. De sector is bijvoorbeeld koploper in gebruik van geothermie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer