Bouw+Groen+Label+Kas+in+hogere+versnelling
Nieuws
© VidiPhoto

Bouw Groen Label Kas in hogere versnelling

Het aantal meldingen van de bouw van Groen Label Kassen is in 2016 meer dan verdubbeld, meldt Stichting Milieukeur (SMK).

In het afgelopen jaar kwamen er 98 meldingen van het voornemen tot de bouw van een Groen Label Kas bij SMK binnen. Het jaar daarvoor waren het er 38. 'Dat is inderdaad een grote groei', zegt SMK-programmamanager agroketens Herman Docters van Leeuwen.

'Gemiddeld zijn kassen eens in de twintig jaar aan vervanging toe. Door de economische recessie hebben sommige tuinders de vervanging uitgesteld. Wat er nu gebeurt, is een noodzakelijke inhaalslag. Daarnaast wordt er ook echt nieuw gebouwd. Om de sector up-to-date te houden was deze toename ook nodig.'

Energiebesparing

Volgens Docters van Leeuwen stuurde de glastuinbouwsector lange tijd vooral op energiebesparing. 'Tegenwoordig komt daar reductie van de CO2-emissie bij. Op die aanpak zullen we met Groen Label Kas aansluiten. Daarmee sturen we directer op de initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan. Tuinders investeren bijvoorbeeld in ledlampen die minder warmte produceren, of hebben geen eigen ketel meer en nemen restwarmte van naburige industrie af.'

SMK werkt aan een herziening van het certificatieschema Groen Label Kas, waarin criteria gericht op de reductie van CO2-emissie worden uitgewerkt. De bedoeling is om dat herziene schema dit jaar nog van kracht te laten worden. 'Binnenkort zullen we stakeholders uitnodigen om op deze wijzigingsvoorstellen in te gaan', aldus de SMK-programmamanager.

Trend

Niet alle in 2016 aangemelde kassen zullen er morgen staan, is de ervaring van Docters van Leeuwen. Voordat een kas daadwerkelijk is gebouwd, gaat er al gauw een jaar tot maximaal twee jaar overheen. SMK verwacht dat de trend zich in 2017 doorzet. Het aantal gebouwde of in aanbouw zijnde Groen Label Kassen in de periode 1999 tot en met 2016 ligt op 1.945. In het merendeel daarvan wordt groente verbouwd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer