Bewaarcellen liggen nog tjokvol aardappelen

Er zijn dit afzetseizoen relatief nog maar weinig aardappelen afgeleverd. Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA ).

Bewaarcellen+liggen+nog+tjokvol+aardappelen
© Fotografie Twan Wiermans

Van de Nederlandse aardappelen in bewaring was op de peildatum 15 november nog maar 13,4 procent afgeleverd. Gemiddeld in de laatste vijf jaar was rond deze tijd het percentage afgeleverde voorraad al 25,3 procent. VTA inventariseert jaarlijks de aardappelvoorraden bij een groot aantal leden.

In absolute tonnen hebben de deelnemers aan de inventarisatie volgens VTA al meer afgeleverd dan vorig seizoen. Maar ook in volume blijven de afgeleverde tonnen wel ver achter bij het vijfjarig gemiddelde. De inventarisatie bevestigt volgens VTA het beeld van de praktijk dat de industrie met aanbod van elders de vraag naar grondstof nog gemakkelijk kan invullen.

Oogst 25 procent hoger

Ten opzichte van vorig seizoen gaat VTA ervan uit dat de aardappeloogst 25 procent hoger uitvalt dan vorig jaar en ook 12,4 procent hoger is dan het vijfjarig gemiddelde. De opbrengststijging is gebaseerd op een 4 procent groter areaal en een hectareproductie van gemiddeld 56,1 ton.

Opmerkelijk is dat van de absolute voorraad die nu nog in opslag ligt bij de VTA-telers slechts 53 procent al is verkocht. Vorig jaar was dit aandeel 60 procent. Daarmee is het aandeel vrije aardappelen in opslag beduidend hoger dan voorgaande jaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer