Minder vrije uien op voorraad

Ongeveer 49 procent van de uien van oogst 2016 is inmiddels afgeleverd. Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) met als peildatum 1 februari.

Minder+vrije+uien+op+voorraad
© Nieuwe Oogst

In absolute tonnen raamt VTA de uienvoorraad 5 procent kleiner dan vorig seizoen en ongeveer 8 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. VTA voert de inventarisatie voor de opbrengsten en voorraden van uien uit bij een vaste groep uientelende leden.

Van de uien bij de ondervraagde telers die nu nog op voorraad liggen is 25 procent al verkocht. Het aandeel vrije uien is begin februari met 75 procent groter dan vorig jaar toen 71,5 procent van de uien nog vrij was. Op basis van absolute tonnen is de vrije voorraad 1 procent lager dan vorig jaar en maar liefst 12 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Vrije voorraad

De vrije voorraad is naar verhouding bij de rode zaaiuien lager dan bij de gele zaaiuien, meldt VTA. De VTA-leden met rode uien hebben 42 procent van de voorraad al verkocht. Bij gele uien is 23 procent al wel verkocht maar nog niet geleverd.

Na de eerste inventarisatieronde van VTA bleek dat de leden afgelopen oogstseizoen een productie hebben binnengehaald van 52,7 ton per hectare. Dat is 6,4 procent lager dan vorig seizoen. Ondanks een areaaluitbreiding van 4 procent was de totale productie bij de referentiegroep van VTA zo'n 2,9 procent lager dan het voorgaande jaar en 5,2 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer